Kontakta oss

INRIKES

Kvarts miljon svenskar hotas av politikernas Natosamarbete

Publicerat

den

INRIKES| Sedan Sverige gått in i värdlandsavtal med NATO har försvarsmakten efterfrågat utökad verksamhet vilket nu riskerar att drabba svensk natur. Runt Vättern ska exempelvis försvarsmakten utöka sina skjutningar från 1000 till 69 000 per år enligt Tidningen Syre. Men det råkar vara en plats som runt en kvarts miljon människor får sitt dricksvatten ifrån.

Aktionsgruppen Rädda Vättern har uppmärksammat skadan som kan ske när försvarsmaktens närvaro ökar. Förutom ökat buller kan även grundvattnet skadas då ammution innehåller bly och andra tungmetaller. Med världslandsavtalet kommer även andra länder bjudas in för övningar vilket försvårar kontrollen av ammunitionssort eftersom det är militärhemligheter. Försvarsmakten har för tillfället tillstånd till 30 dagars övning om året men siktar på att få upp till 50 dagar.

Hitintills har 102 överklaganden skickats in från Rädda Vättern, skyddsföreningar, kommuner och boende kring Vättern. Även en namninsamling på 25 000 namn har skickats in för att ändra på tillståndet. Förhoppningarna ligger på att EUs art och habitatdirektiv kan bidra till att få försvarsmakten att tänka om.

Utöver försvarsmaktens verksamhet ser Rädda Vättern provborrningar för skiffergas och planer på en gruva i närheten av Vättern som ytterligare hot mot naturen och dricksvattnet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se