Kontakta oss

INRIKES

”Jag demonstrerar för Sveriges demokrati”

Publicerat

den

STOCKHOLM   Erdogan krävde att statsminister Ulf Kristersson skulle tvinga polismyndigheten att stoppa söndagens demonstration på Norra Bantorget i Stockholm. Så blev det inte, istället viftades hundratals PKK-flaggor på Stockholms gator i motstånd mot den så kallade ”Erdoganlagen”.

– Jag demonstrerar för Sveriges demokrati och yttrandefrihet. När min mamma och pappa flydde till Sverige från Turkiet så handlade det om yttrandefriheten. Man kunde inte säga vad man ville utan att riskera fängelse och tortyr, säger Maryam vid Norra Bantorget i Stockholm.

Maryam är en av alla som har tagit sig till Norra Bantorget för att demonstrera mot ”Erdoganlagen” och Sveriges Natoansökan.

Norra Bantorget

Erdoganlagen

Erdoganlagen handlar om den nya terrorlagstiftning som trädde i kraft 1 juni. De nya lagarna drevs igenom efter den turkiska diktaturens Natokrav. Kortfattat innebär lagarna att det blir straffbart att ”främja, stärka eller understödja” en terroristorganisation. Men vad som menas med det kan inte ens lagstiftarna ge svar på eftersom lagstiftningen är så pass luddigt utformad. Som ett exempel anser den turkiska diktaturen att det ska klassas som terrorism om man viftar med flaggor för Kurdistans Arbetarparti (PKK) eller deklarerar stöd för det kurdiska folkförsvaret, YPG/YPJ, som besegrade IS terrorkalifat.

Understödjande kan vara så simpelt som att koka kaffe åt någon organisation som råkar vara ovän med Natos allierade Saudiarabien och Qatar, eller skriva en positiv kommentar om de nordirländska republikanerna på sociala medier. Men eftersom lagen är så pass luddigt utformad, och hårt kritiserad av Lagrådet, så kan det också resultera i att lagstiftningen blir lika praktiserad som danstillståndet inne på barer, inte speciellt mycket det vill säga.

Inte terrorbrott enligt polisen

Men att vifta med en PKK-flagga är inte terrorism enligt polisens bedömning som hade en stark närvaro kring gårdagens demonstration. Enligt polisen var flaggorna inga problem eftersom dom omfattas av den yttrandefrihet som Erdogan vill avskaffa.

När demonstrationen började gå kunde man se ett rött hav med PKK-flaggor i täten.

”Bisarrt och komiskt”

Tomas Pettersson

Aktuellt Fokus hann ställa några frågor till Tomas Pettersson som är talesperson för Allians mot Nato och medlem i Rojavakommittéerna.

Varför demonstrerar ni här idag?

– I första hand för att göra motstånd mot lagen som trädde i kraft häromdagen och i andra hand att fortsätta Natomotståndet, säger Tomas Pettersson.

Den turkiska regimen krävde att den här demonstrationen skulle stoppas. Hur ser ni på det?

– Det helt bisarrt och komiskt. Att en diktatur kan ställa krav på ett demokratiskt land om vem som ska få och inte få demonstrera i Sverige.

Upplever ni att svenska myndigheter har blivit mer repressiva gentemot Rojavakommittéerna?

– Nej det har vi inte märkt men det kanske kommer, det finns ju ett ännu ett verktyg till för dom myndigheterna. Vi kan såklart inte lita på dom längre än vad vi kan kasta dom eftersom dom trots allt är myndigheter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se