Kontakta oss

UTRIKES

Erdogan om talibanerna: Vi har inget emot deras tro

Publicerat

den

UTRIKES Nato-staten Turkiet är positivt inställda till talibanerna.

Turkiet har som en del av Nato inga fotsoldater i Afghanistan utan istället accepterat att styra den internationella flygplatsen i landets huvudstad Kabul. Målet är också att Turkiet fortsätter ha kontroll över flygplatsen efter att de sista Nato-trupperna lämnat landet.

Talibanerna har tidigare uttalat sig om att de ser alla utländska trupper som fiender oavsett vilket land de kommer från. Turkiet har nu öppnat upp för förhandlingar och landets diktator Recep Erdogan har sagt att det är dags för talibanerna att förhandla med Turkiet istället för USA och Nato.

– Eftersom att talibanerna haft några samtal med USA borde de kunna föra mer problemfria samtal med Turkiet. Anledningen är att Turkiet inte är någon som motsäger deras tro, säger Erdogan under en presskonferens.

Turkiet har accepterat att fortsätta driva Kabuls flygplats men förväntar sig att främst USA och andra Nato-länder ska stå för finansieringen.

Afghanistans ambassadör varnar för talibanerna
Efter att USA och de övriga Nato-länderna börjat lämna landet har talibanerna genomfört en offensiv för att ta över landet. En av dom som försöker upplysa omvärlden om talibanernas terror är Afghanistans ambassadör i Sverige, Abbas Noyan.

Han har delat med sig av flera klipp och bilder som visar hur talibanernas terror ser ut. Klippen visar bland annat hur landets mest kända komiker mördats och talibaner släpar runt liket. Det finns också klipp på kvinnor och åldringar som piskas och stenas till döds.

– Talibankrigare har brutalt dödat hundratals civila och soldater som tagits till fånga. De halshugger människor, stenar kvinnor, tvingar kvinnor in i äktenskap, stänger skolor, särskilt flickskolor. De har bränt och plundrat över hela landet, skriver ambassadören i ett brev till Utrikesdepartementet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se