Kontakta oss

INRIKES

USA har spionerat på flera svenska politiker

Publicerat

den

INRIKES USA har med hjälp av Danmark spionerat på flera europeiska toppolitiker och näringslivsprofiler. Flera av de som blivit avlyssnade är svenskar.

Den amerikanska underrättelsetjänsten, NSA har med hjälp av danska Forsvarets Etterrettningstjenste, FE spionerat på ledande politiker, tjänstemän och näringslivsprofiler enligt ett gemensamt avslöjande från SVT tillsammans med flera internationella medier.

Uppgifterna framkommer i en utredning med kodnamnet ”Operation Dunhammer” inom FE. Avslöjandet bygger på information från nio olika källor som haft tillgång till hemligstämplad information från FE.

Enligt avslöjandet är det oklart om vilka svenska profiler det handlar om men det ska handla om personer underrättelsetjänster normalt intresserar sig för. Det är också oklart om hur många i Sverige som blivit avlyssnade.

För bara några månader sen avslöjades det om att Sverige gick miste of en miljardaffär efter att Danmark och USA spionerat på den svenska vapenindustrin. Danmark var intresserade av att köpa flygvapen från SAAB men efter spionaget slutade det istället med att landet gjorde en affär med amerikanska tillverkare.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se