Kontakta oss

INRIKES

Landskronaborna protesterar när politikerna vill fördriva lågavlönade arbetare

Publicerat

den

laprotest
LANDSKRONA
| Bara timmarna efter att ansvariga politiker hade tagit det historiska beslutet om utförsäljningar samlades människor utanför kommunfullmäktige för att protestera. Cirka 200 personer deltog i protesterna mot de ansvariga L, SD, M och MP-politikerna.

De ansvariga politikerna från Liberalerna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet har fått ta emot massiv kritik från Landskronaborna. Anledningen är de enorma utförsäljningsplaner som har tagits fram för att gentrifiera bort arbetarklassområden i staden. Redan när den styrande fyrklövern ville förändra ägardirektiven för det kommunala bostadsbolaget Landskronahem möttes ansvariga politiker av protester. Över tusen personer skrev under en protestlista mot politikernas planer då de var rädda för utförsäljningar och eventuella chockhöjningar av hyrorna. Torkild Strandberg (L) och Stefan Olsson (SD) förklarade då att det inte fanns några utförsäljningsplaner.

Debatterna kring utförsäljningarna och kommunala bostäder har varit unika i Landskrona. Förra året påstod L-politikern Torkild Strandberg att hyreslägenheter är en grund till kriminalitet. Sverigedemokraterna har använt det dåliga underhållet i arbetarklassområden som ett argument för utförsäljningar. Detta trots att partiet har haft ansvar för det aktuella underhållet.

”De vill byta ut Landskronas befolkning”

Kommunfullmäktigeledamoten Henning Süssner Rubin har liknat hela affären vid en fars och kräver nu en fullständig utredning kring utförsäljningarna.

– Vad syftet är med utförsäljningen, det vet vi ju: De vill byta ut Landskronas befolkning. Men jag vill veta hur den här miljardaffären egentligen har gått till. Varför säljer de till Stena Fastigheter och vem får egentligen betala för det, undrar Henning Süssner Rubin.

Mycket tyder på att Henning Süssner Rubin har rätt. Sedan åratal har kommunens ansvariga politiker bedrivit en aggressiv gentrifiering i staden. Med de kommunala regelverk som har trätt i kraft på senare år har den styrande fyrklövern skaffat sig tillräckligt med verktyg för att kunna göra sig av med människor som inte är önskvärda av politikerna ifråga.

Hittills har gentrifieringspolitikern bland annat resulterat i en ny hyrespolicy i kommunen där det kommunala bolaget Stadsutveckling AB har skapat kontrakt med kommunens hyresvärdar där de förbjuds att erbjuda hyreskontrakt till fattiga människor som uppbär bidrag som försörjning. Något som har cementerat hemlösheten i Landskrona och gjort så att fattiga människor inte ens kan byta lägenhet inom kommunen. Med hyrespolicyn i åtanke vill de styrande politikerna skapa en situation där marknadsekonomin sköter vräkningarna åt dem då människor kommer tvingas flytta när nya hyresvärdar marknadsanpassar hyrorna.

Vägrade svara på frågor från hyresgästerna

Den 30 maj ska försäljningen av bostadsområdena Pilängen och Sandvången upp på kommunfullmäktiges dagordning. Efter att styrelsemajoriteten i Landskronahem klubbade för en försäljning till kapitalisterna i Stena Fastigheter har flera politiker vägrat svara på frågor från berörda hyresgäster och media.

Lokaltidningen Landskrona Direkt försökt att komma i kontakt med Kenneth Håkansson (L), Carina Herrstedt (SD), Mattias Adolfsson (L) och Jan Nimmermark (M) flera gånger. Endast M-politikern Jan Nimmermark har gjort sig tillgänglig för frågor. Till Landskrona Direkt försvarar han utförsäljningsplanerna med att kommunen gynnas när politikerna säljer Landskronabornas bostäder.

– Det är bra för Landskronahem och för Landskrona stad sade Jan Nimmermark till Landskrona Direkt.

Affären med Stena Fastigheter gäller omkring 1200 lägenheter och berör tusentals boende. Se film från protestdemonstrationen utanför kommunfullmäktige nedan.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.er