INRIKES

Liberalerna: “Situationen i äldreomsorgen är undersköterskornas fel”

MARKNADSANPASSNINGARNA När Liberalernas Jan Allan Beer talar om situationen inom äldreomsorgen lägger han ansvaret på den sönderstressade personalen istället för arbetsköparna. Förutom det nekar liberalpolitikern till att svenska åldringar utsätts för blöjvägning. Den grovt förnedrande företeelsen är enligt Jan Allan Beer endast myter från det han kallar för “vulgärvänstern”.

Under en interpellation gällande Jan Allan Beers uttalanden kring massutförsäljningarna i Landskrona stad lade Beer skulden för kvaliteten inom äldreomsorgen på personalen. Socialdemokraterna som hade beställt interpellationen hade reagerat på att Jan Allan Beer som är ordförande i omsorgsnämnden hade fällt ett uttalande i lokalmedia där han sade att pengar inte spelade någon roll när det gällde utförsäljningen av äldreomsorgen. “Det är inte huvudsaken, men se på Attendo, högsta kvalitet men ändå lägre kostnad”. Vilket föranledde Socialdemokraternas fråga om varför Liberalerna inte har höjt kvaliteten inom äldreomsorgen under de snart 9 år som de har suttit vid makten.

Lägger ansvaret på personalen

Liberalpolitikern hänvisade bland annat till en marknadsundersökning som gör gällande att privata äldreboenden upplevs som mer attraktiva än kommunala, vilket liberalpolitikern lägger på den pressade personalen. Enligt Beer är det de kommunala undersköterskornas inställning som är problemet. Hade de bara förstått att det är positivt med konkurrens så hade situationen blivit bättre enligt Beer.

Vad Beer låter bli att nämna är att de påtvingade marknadsanpassningarna är ett direkt resultat av styrsystemet NPM vilket i sin tur har skapat en situation inom vården som påminner om ekonomisk anorexia – vilket har skapat maximal vinstjakt istället för maximal omtänksamhet.

Kallar blöjvägningar för myter från “vulgärvänstern”

Jan Allan Beers påstående att blöjvägningen är en myt stämmer inte. Att det framförallt var kommunister och socialister inom vården som slog larm och började vägra utföra vägningarna från början vore en mer korrekt beskrivning av sanningen. Vägningen hör ihop med vinstjakten som följer med styrsystemet. Undersökningar visar även att företeelsen med vägning av kissblöjor sker inom hela äldrevården och inte bara av privata välfärdsprofitörerna. Anledningen är för att spara in pengar genom att minska antalet blöjbyten.

Folklig ilska mot systemtrogna politiker

Bakom den extrema privatiseringspolitiken i Landskrona står Liberalerna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiets. I skrivande stund riskerar de skyldiga politikerna att sälja ut kommunala äldreboenden tillsammans med över 1200 kommunala bostäder i staden.

Massutförsäljningen har föregåtts med massiva lögner och mörkande från de styrande fyrklöverpartierna. De fyra partiernas planer att sälja ut äldreomsorgen fanns inte ens med på dagordningen under Omsorgsnämndens beslutande möte utan mörkades genom att läggas in under en punkt som handlade om kvartalsrapporten. Över 1700 Landskronabor har protesterat mot beslutet i skrivande stund.

Se Jan Allan Beers argumentation från kommunfullmäktigemötet här.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

6 kommentarer

6 Comments

 1. Monica Lager

  2016-06-08 den 10:37

  Ut och arbeta i äldreomsorgen alla politiker som har detta synsätt i sommar. Förhoppningsvis vet man sedan vad man talar om, men man ser vad man vill se. Jag har 45 års erfarenhet av äldrevården ,så jag vet vad Jag talar om.

 2. AnnBritt

  2016-06-06 den 01:21

  Det här var det dummaste jag läst. Hur kan man bli så totalt världsfrånvänd som politiker? Det är en skam att påstå att blöjvägning inte pågår. Har precis arbetat 5 månader på Attendo och där vägdes det för fullt. För att få fram vilket skydd som skulle passa bäst. Men de inkontinensskydd de använder är så dåliga att man får byta mycket oftare än ett bättre skydd. Attendo introducerades på Nasdaq i November. Nu skall det dras ner på personal och gå med vinst. De gamla betalar hutlösa pengar för samma omsorg som kommunala boende. Finner inga ord. Men men, politiker och deras anhöriga blir oxå gamla en dag!

  • Angelika Seger

   2016-06-08 den 00:35

   Menar du alltså att man väger blöjan o om den inte är \”tillräckligt\” tung, så sätts den på igen, eller hur går det till?

 3. Enda demokratie (@antakya58)

  2016-06-04 den 12:35

  alla pratar persilja om äldreomsorg och undersköterskorna från höger till vänster 50 år ingen åtgärdet samma brist in ut. miljarder hjälper inte lösa när hen låtar inte ideer fram eller hen gör momt 22.

  • Karl-Henry Hilmersson

   2016-06-04 den 17:10

   Du verkar snurrig. Vad menar du?

 4. Karl Johannsson

  2016-06-04 den 11:58

  Felet var att avskaffa vårdbiträden, så avlastade undersköterskorna.

  När vårdbiträden avskaffades fick uskorna mer att göra, de fick vårdbiträdens uppgifter ovan på allt annat.

  Dessutom har vårdbiträden lägre löner, vilket sänkte den totala arbetskostnaden.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp