Kontakta oss

INRIKES

Liberalerna: ”Situationen i äldreomsorgen är undersköterskornas fel”

Publicerat

den

MARKNADSANPASSNINGARNA När Liberalernas Jan Allan Beer talar om situationen inom äldreomsorgen lägger han ansvaret på den sönderstressade personalen istället för arbetsköparna. Förutom det nekar liberalpolitikern till att svenska åldringar utsätts för blöjvägning. Den grovt förnedrande företeelsen är enligt Jan Allan Beer endast myter från det han kallar för ”vulgärvänstern”.

Under en interpellation gällande Jan Allan Beers uttalanden kring massutförsäljningarna i Landskrona stad lade Beer skulden för kvaliteten inom äldreomsorgen på personalen. Socialdemokraterna som hade beställt interpellationen hade reagerat på att Jan Allan Beer som är ordförande i omsorgsnämnden hade fällt ett uttalande i lokalmedia där han sade att pengar inte spelade någon roll när det gällde utförsäljningen av äldreomsorgen. ”Det är inte huvudsaken, men se på Attendo, högsta kvalitet men ändå lägre kostnad”. Vilket föranledde Socialdemokraternas fråga om varför Liberalerna inte har höjt kvaliteten inom äldreomsorgen under de snart 9 år som de har suttit vid makten.

Lägger ansvaret på personalen

Liberalpolitikern hänvisade bland annat till en marknadsundersökning som gör gällande att privata äldreboenden upplevs som mer attraktiva än kommunala, vilket liberalpolitikern lägger på den pressade personalen. Enligt Beer är det de kommunala undersköterskornas inställning som är problemet. Hade de bara förstått att det är positivt med konkurrens så hade situationen blivit bättre enligt Beer.

Vad Beer låter bli att nämna är att de påtvingade marknadsanpassningarna är ett direkt resultat av styrsystemet NPM vilket i sin tur har skapat en situation inom vården som påminner om ekonomisk anorexia – vilket har skapat maximal vinstjakt istället för maximal omtänksamhet.

Kallar blöjvägningar för myter från ”vulgärvänstern”

Jan Allan Beers påstående att blöjvägningen är en myt stämmer inte. Att det framförallt var kommunister och socialister inom vården som slog larm och började vägra utföra vägningarna från början vore en mer korrekt beskrivning av sanningen. Vägningen hör ihop med vinstjakten som följer med styrsystemet. Undersökningar visar även att företeelsen med vägning av kissblöjor sker inom hela äldrevården och inte bara av privata välfärdsprofitörerna. Anledningen är för att spara in pengar genom att minska antalet blöjbyten.

Folklig ilska mot systemtrogna politiker

Bakom den extrema privatiseringspolitiken i Landskrona står Liberalerna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiets. I skrivande stund riskerar de skyldiga politikerna att sälja ut kommunala äldreboenden tillsammans med över 1200 kommunala bostäder i staden.

Massutförsäljningen har föregåtts med massiva lögner och mörkande från de styrande fyrklöverpartierna. De fyra partiernas planer att sälja ut äldreomsorgen fanns inte ens med på dagordningen under Omsorgsnämndens beslutande möte utan mörkades genom att läggas in under en punkt som handlade om kvartalsrapporten. Över 1700 Landskronabor har protesterat mot beslutet i skrivande stund.

Se Jan Allan Beers argumentation från kommunfullmäktigemötet här.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se