Kontakta oss

INRIKES

Liberalerna splittrade i frågan om kusinäktenskap

Publicerat

den

Foto: Wille Öhgren
Foto: Wille Öhgren

INRIKES    Liberalernas besked om partiet kan tänka sig samarbeta med SD har splittrat partiet totatl. Nu har det krisdrabbade partiet drabbats av ännu ett bråk om ytterligare en sakfråga – nämligen rätten att få gifta sig och skaffa barn med sina kusiner.

De interna konflikterna fortsätter inom Liberalerna. Den här gången om ytterligare en fråga. Det vill säga frågan om att förbjuda kusinäktenskap. I mitten av maj gick Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ut med att partiet ska börja driva frågan om att förbjuda kusinäktenskap. Det visade sig vara en känslig fråga inom Liberalerna. Ganska omgående efter Sabunis besked började de första interna bråken blossa upp. Sabunis linje kallades bland annat för illiberal och enligt uppgift ska flera tunga namn inom partiet och ungdomsförbundet krävt att man inte ska driva frågan om förbud mot kusinäktenskap. Det uppger en källa inom Liberalerna för Aktuellt Fokus.

– Stämningen har varit infekterad ett tag. Många upplever att hon (Nyamko Sabuni, red anm) försöker toppstyra partiet i en riktning där liberala värden hamnar i skymundan. Rätten till kusingiften är klassisk liberalism som grundar sig i individens rätt att bestämma över sitt eget liv. Det ska krävas mycket för att partistyrelsens förslag ska gå igenom på landsmötet, säger källan.

Nu har den interna konflikten i frågan blivit öppen ridå för allmänheten. Under lördagen gick Gabriella Toftered, skolpolitiker från Göteborg och kandidat till LUF:s förbundsstyrelse, ut i en debattartikel i Expressen och riktade kritiken helt öppet. I debattartikeln kallas bland annat Nyamko Sabuni och L-toppen Robert Hannah för moralister.

Sabuni, Hannah och Blom menar att äktenskap mellan kusiner är en tradition som upprätthåller hedersförtryck. Men förslaget att förbjuda kusinäktenskap är inte bara verkningslöst och moralistiskt, även ingången är felaktig. Frågan om kusingifte har debatterats tidigare, ofta med hänvisning till medicinska argument. Men även då har man landat i att upplysning och folkbildning är bättre än förbud.”, skriver Gabriella Toftered.

Aktuellt Fokus källa uppger att frågan om kusinäktenskap mycket väl kan bli en av de hetaste frågorna på landsmöte som är planerat till hösten. Enligt uppgift är risken stor för att Nyamko Sabuni och partistyrelsen förlorar frågan och tvingas backa.

Vill legalisera incest och nekrofili

Liberalernas ungdomsförbund har tidigare gjort sig kända för att vilja göra det lagligt med incest, tidelag och nekrofili, det vill säga ha sex med nära familjemedlemmar, djur och döda människor. Det liberala ungdomsförbundet har motiverat sina förslag med att det inte ska finnas några moraliska gränser för vad som är okej eller inte okej i det svenska samhället.

Riskerar åka ur riksdagen

Sedan Nyamko Sabuni tog över Liberalerna har mer än hälften av väljarna flytt från partiet. Om det hade varit extraval idag hade Liberalerna åkt ur riksdagen. I SvD/Sifos senaste väljarundersökning når Liberalerna sina sämsta siffror någonsin. Idag uppger endast 2,3 procent av väljarna att dom hade röstat på Liberalerna om det vore val idag.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se