Kontakta oss

INRIKES

Tunga S-profiler sågar Löfvens kompromisslöshet: ”Detta håller inte”

Publicerat

den

Foto: Christian Gustavsson, Frankie Fouganthin

INRIKES    Vänsterpartiets ultimatum till regeringen har väckt starka reaktioner. Mer än varannan väljare ger tummen upp till att Vänsterpartiet avsätter Stefan Löfven som statsminister och de senaste dagarna har fler och fler tunga S-profiler börjat såga sitt eget parti.

Göran Greider

En som har blivit riktigt upprörd av Socialdemokraternas beteende är S-veteranen Göran Greider. De senaste dagarna har Greider gjort flera hårda uttalanden och ledartexter i S-märkta Dala-Demokraten. Efter statsrådet Morgan Johansson kommenterade Vänsterpartiets misstroendelöfte kallade Göran Greider honom för arrogant: ”Arrogans mot Vänsterpartiet och hundraprocentig lojalitet med Centerpartiet och Liberalerna – så talade Morgan Johansson. Det håller helt enkelt inte. Socialdemokratin håller inte för detta.”, skrev Göran Greider.

Ett par timmar senare hade Göran Greider publicerat en ledare där han gick till hårt angrepp mot sitt eget parti.

Detta håller inte. Socialdemokratin håller helt enkelt inte för detta. Ett litet, av nyliberalism infekterat parti som heter Centerpartiet, har fått alldeles för stort inflytande. Och Löfven har under de år som gått sedan regeringen tillträdde aldrig vågat pressa Annie Lööf, trots att möjligheterna funnits och finns eftersom Annie Lööf så starkt avvisat allt samröre med Sverigedemokraterna.”, skriver Göran Greider.

Två dagar senare upprepade Greider sin kritik mot Socialdemokraterna i ytterligare en ledare där han utvecklade sina tankar.

Att Löfven och Morgan Johansson säger att inget förslag ens existerar är ju sant bara i formell mening – punkt 44 i det heliga Januariavtalet slår fast att fri hyressättning ska genomföras och Centerpartiet vägrar att vika en tum från det.
Jag tror inte socialdemokratin håller för det. I längden bryts socialdemokratin ner av att stöpas om helt till administratörer av politik få socialdemokrater uppskattar. Den totala tystnad som exempelvis uppstigit från 100 socialdemokratiska riksdagsledamöter, som i sakfrågan om marknadshyror säkerligen har ungefär samma syn i denna fråga som jag, vittnar om hur djup krisen är för svensk socialdemokrati och om hur partiet kapitulerat för både Centerpartiet och det politiska spelet.
”, skriver Göran Greider.

Marie Linder

Föga förvånande riktar Hyresgästföreningens ordförande, före detta S-politikern och S-profilen Marie Linder hård kritik mot regeringen samtidigt som hon ger öppet stöd till Vänsterpartiet. Marie Linder har lång bakgrund inom arbetarrörelsen, bland annat som kommunikationschef på LO. Enligt Linder är det bra att Vänsterpartiet markerar mot marknadshyra.

– Hyresgästföreningen är partipolitiskt obundna. Det är inte upp till Hyresgästföreningen att bestämma vem som är statsminister i Sverige. Det är ändå bra att politiska partier markerar genom att ta en tydlig ställning mot marknadshyror och för ett reellt hyresgästinflytande, säger Marie Linder i en kommentar om det politiska läget.

Daniel Suhonen

Daniel Suhonen, tidigare rådgivare åt Håkan Juholt och chef på den S-märkta tankesmedjan Katalys sågar Stefan Löfven och Morgan Johanssons prat om att fri hyressättning i nyproduktion inte skulle handla om marknadshyra. ”Vad hade Socialdemokraterna kallat förslag om fria hyror i nybyggnation om man suttit i opposition? (Hyror fria för fastighetsvärden, vi andra har friheten att vara bostadslösa) En jävla valfrihet. Vi hade kallat det marknadshyror. Allt annat är struntprat.”, skriver Daniel Suhonen på Twitter.

Under lördagen publicerade Suhonen även en ledare i S-märkta Aftonbladet där han bland annat skrev rakt ut att Stefan Löfven borde visa Vänsterpartiet respekt.

Januariavtalet är ett jävla skit, nu har vi baxat det ända hit. Det måste ta slut någon gång. En vacker dag, om inte allt för länge kommer något annat. En socialdemokrati efter Löfven. Det finns ingen dramatik i detta. Det bara är så. Det kan bli efter valet 2022, kanske på en extra kongress i mars 2023. Eller redan i höst, om Löfven nu faller på de snubbeltrådar han själv spunnit och Vänsterpartiet i två år högljutt sagt att man kommer att hålla upp för honom.

De höll vad de lovade. Han väljer nu att snubbla.

Faller han blir fallet hårt. Nyval där kanske SD och högern kan bilda regering. Inte bra för LO-kollektivet. Därför måste regeringen sätta sig ner med Vänsterpartiet och lösa denna kris. Båda måste bjuda till men C. Regeringskrisen bör kunna undvikas. Januariavtalet justeras. Om inte faller Löfven på eget grepp. Det är dags att socialdemokratin som rörelse börjar fundera på vad som kommer efter Löfven-eran, gärna i tid denna gång. Och att vi för en gång skull börjar med rätt fråga. Politiken. Vad är socialdemokratins uppgift? Är det att agera dörrmatta för nyliberala reformer eller är det att stå upp för något eget? En socialdemokratisk politik. Att företräda de egna väljarna och bygga något vi tror på. Är det så illa?”, skriver Daniel Suhonen.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se