Kontakta oss

INRIKES

Liberalernas nya talesperson förnekar Pinochets brott mot mänskligheten

Publicerat

den

Mauricio Rojas - Foto: Rodrigo Fernández

INRIKES   Extremisten tvingades avgå som minister i Chile efter han hyllat Pinochetdiktaturen och förnekade diktaturens brott mot mänskligheten. Nu har Mauricio Rojas utnämnts som ny migrationspolitisk talesperson för Liberalerna.

Efter höstens val gjorde Mauricio Rojas comeback i Sveriges riksdag. Under onsdagen meddelade Liberalerna att Rojas är partiets nya migrationspolitiska talesperson i riksdagen. Rojas har inte varit riksdagsledamot sedan mandatperioden 2002-2006.

Tvingades avgå i Chile

2018 blev han invald att sitta i regeringen i sitt hemland Chile. Den politiska karriären blev dock kortvarig då Mauricio Rojas tvingades avgå som kulturminister efter bara fyra dagar. Anledningen var Rojas extrema åsikter om den chilenska diktatorn Augusto Pinochet. Mauricio Rojas har bland annat skrivit en bok där han bland annat kallar diktaturens brott mot mänskligheten för en bluff.

I Rojas bok Dialogo de Conversos kallar Mauricio Rojas Chiles minnesmonument för Pinochetregimens offer för: ”En bluff som förfalskar Chiles historia”. Mauricio Rojas förnekande av regimens brott mot mänskligheten har bedrivits sedan minst 2015. Just därför reagerade väldigt många chilenare med avsky då Rojas utnämndes till Chiles kulturminister. Efter stora protester meddelade han sin avgång.

Rojas historierevisionism ledde till sådan avsky att han inte kunde vara kvar i Chile. Varpå han återvände till Sverige och började jobba för Moderaterna. Inför årets val meddelade han att han skulle kandidera för Liberalerna och nu är han Liberalernas migrationspolitiska talesperson.

Koncentrationsläger

Hur många människor som skickades till Pinochets hemliga koncentrationsläger är fortfarande okänt. Mer än 200 000 tvingades i exil och mer än 30 000 människor torterades av regimen.

Massgrav i koncentrationslägret Pisagua.

”Svenskchilenarna vill inte se det positiva med Pinochet”

Mauricio Rojas har tidigare hävdat att chilenare i Sverige inte vill se det positiva med Pinochets diktatur. I en intervju med tidningen Metro som publicerades den 26 december 2004 menade Rojas på att svenskchilenarna inte har mognat.

”Menar du att svenskchilenarna inte vill se det positiva med Pinochet?”, frågar Metroreportern Mauricio Rojas varpå han svarade:

– De har inte mognat. Inte minst erkänner de inte den egna skulden till det som hände, de vill vara offer. Exilchilenarna är kvar i det som hände 1973. Jag brukar säga att de flesta alternativen var värre.

På frågan om Mauricio Rojas tycker att bilden av den chilenska diktatorn är för ensidig svarade han:

– Några ville att det skulle gå dåligt ekonomiskt för Chile under diktaturen, så att man kunde fördöma och säga att allt bara var elände. Så var det inte. Pinochet lämnade Chile med tio procent i tillväxt.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se