Kontakta oss

INRIKES

Liberalernas nya rådgivare: ”Svenskchilenarna vill inte se det positiva med Pinochet”

Publicerat

den

Mauricio Rojas - Foto: Rodrigo Fernández

INRIKES    Aktuellt Fokus har kommit över en intervju med Liberalernas nya rådgivare och riksdagskandidat Mauricio Rojas. I intervjun försvarar han den chilenska diktatorn Augusto Pinochet.

Intervjun med Mauricio Rojas publicerades den 26 december 2004 i tidningen Metro. I intervjun får Mauricio Rojas flera frågor om sin syn på den chilenska diktatorn Augusto Pinochet som styrde landet med järnhand och gjorde sig skyldig till otaliga brott mot mänskligheten. Hur många människor som skickades till Pinochets hemliga koncentrationsläger är fortfarande okänt. Mer än 200 000 tvingades i exil och mer än 30 000 människor torterades av regimen. Trots det ansåg Mauricio Rojas att exilchilenare i Sverige inte vill se det positiva med Pinochet, detta eftersom exilchilenarna inte är mogna nog. Enligt Rojas var det dessutom exilchilenarnas eget fel att dom tvingades fly från sitt land.

”Menar du att svenskchilenarna inte vill se det positiva med Pinochet?”, frågar Metroreportern Mauricio Rojas varpå han svarade:

— De har inte mognat. Inte minst erkänner de inte den egna skulden till det som hände, de vill vara offer. Exilchilenarna är kvar i det som hände 1973. Jag brukar säga att de flesta alternativen var värre.

På frågan om Mauricio Rojas tycker att bilden av den chilenska diktatorn är för ensidig svarade han:

— Några ville att det skulle gå dåligt ekonomiskt för Chile under diktaturen, så att man kunde fördöma och säga att allt bara var elände. Så var det inte. Pinochet lämnade Chile med tio procent i tillväxt.

Stöd röd media – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se