Kontakta oss

ARBETSLIV

Liberalernas partiledarkandidat vill sänka lönen för undersköterskor

Publicerat

den

ARBETSLIV Till hösten kan före detta statsrådet Erik Ullenhag bli Liberalernas nya partiledare. Ullenhag är minst sagt en kontroversiell person bland svenska arbetare. Inte minst på grund av hans syn på undersköterskor och lönedumpning.

Det var för tre år sedan som fackets krävde en extra lönesatsning på Sveriges undersköterskor. Satsningen hade kunnat ge innebära mer än en extra tusenlapp i månaden. En klar förbättring för yrkeskåren som är en av Sveriges sämst betalda trots sitt hårda jobb. Men det sade Erik Ullenhag nej till. Istället ville han se lägre löner för undersköterskor.

I en debattartikel i DN gick Erik Ullenhag och avgående partiledaren Jan Björklund så pass långt att dom försökte utnyttja flyktingvågen till Sverige för att argumentera för nya så kallade ”startjobb”. Förslaget innebar att en utbildad undersköterska riskerar att jobba heltid för endast 11 500 kronor i månaden efter skatt. Med andra ord argumenterade Erik Ullenhag för svältlöner.

Enligt Erik Ullenhag och Liberalerna handlade låglöneanställningarna aldrig om att sänka lönerna för arbetare – istället påstod man att det handlade om integration. Trots det framgår det tydligt att Liberalerna även vill dumpa lönerna för Sveriges unga. Enligt förslaget om låglöneanställningar ska invandrare och unga ska utföra heltidsarbeten för så lite som 14 000 kronor i månaden före skatt. För en undersköterska skulle det innebära 11 500 kronor i månaden efter skatt.

Erik Ullenhag kandiderar till partiledarposten för Liberalerna. I skrivande stund står det mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. Vem som tar över partiledarposten efter Jan Björklund avgörs på Liberalernas landsdagar i höst.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se