Kontakta oss

INRIKES

Tjänar 130 000 i månaden – Vill sänka lönen för undersköterskor

Publicerat

den

Foto: Faksimil Youtube

DINA PENGAR    Liberalernas nya partiledare, mångmiljonären Johan Pehrson, tjänar över 130 000 i månaden på politiken. Vill sänka lönen för undersköterskor och vårdbiträden. Kan bli verklighet efter valet.

De ekonomiska spelreglerna är solklara. Det är arbetsgivarnas vinstuttag som sätter gränsen för löntagarnas lön och antalet anställda. Trots det vill Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson sänka ingångslönerna för bland annat undersköterskor med 5000 kronor i månaden. Så sent som den 5 oktober 2021 undertecknade Johan Pehrson en riksdagsmotion där Liberalerna krävde sänkta löner.

I motionen motiverade han lönesänkningar med att det är bättre än att leva på bidrag.

”Vi liberaler är övertygade om att ett jobb med lägre ingångslön är bättre än bidragsberoende.”, skriver Johan Pehrson i riksdagsmotionen.

Mångmiljonär

Själv tjänade Johan Pehrson nästan 87 000 kronor i månaden, enligt Skatteverkets senaste inkomstdeklarationer. Efter att han tog över partiledarskapet har Johan Pehrson däremot fått en rejäl löneökning. Liberalerna har hittills varit tysta om vad den nya lönen ligger på, men enligt obekräftade uppgifter ska den ligga på ungefär samma nivå som Nyamko Sabunis tidigare lön på 130 000 kronor i månaden. Alltså nästan fem gånger av vad en undersköterska tjänar i genomsnitt.

Johan Pehrson sitter dessutom på tillgångar värda en förmögenhet. Pehrson är en av grundarna till investmentbolaget KB18. Bara under 2020 omsatte bolaget 204 miljoner kronor och gjorde en vinst 16,5 miljoner.

Undersköterskans lön: 12 900 efter skatt

Liberalerna kallar modellen för ”Inträdesjobb” och går ut på att delar av den svenska arbetarklassen ska tvingas leva på 70 procent av lägstalönen inom Sveriges samtliga branscher. På så sätt kan Liberalerna gynna arbetsgivarna på arbetarnas bekostnad. Informationen finns att läsa helt öppet på Liberalernas hemsida.

I klarspråk innebär modellen att en utbildad undersköterska riskerar att jobba heltid för 19 000 kronor innan skatt. Vilket hade inneburit reallöner på 12 900 kronor. Med andra ord svältlöner.

För personliga assistenter inom vården innebär det att dagens lägstalöner på 17 500 sänks till 12 250 i kronor i månaden. Ett lönetapp som motsvarar nästan 60 000 kronor per år.

Kan gå igenom efter valet

Idag när Socialdemokraterna sitter i regeringen har Liberalerna ingen större chans att få igenom förslaget. Men det finns en möjlighet – efter höstens val. Liberalerna har tidigare meddelat att man tänker stödja en eventuell framtida regering bestående av M, SD och KD. Tre partier som alla har gjort liknande utspel om ingångslönerna. Ett så pass radikalt regeringsskifte hade mycket väl kunnat innebära att Liberalerna hade fått igenom förslaget i utbyte för regeringssamarbetet.

Men för att det ska ske måste Liberalerna först och främst hålla sig kvar i riksdagen. I de senaste opinionsmätningarna har L legat på omkring 2,1-2,5 procent i väljarstöd. Ska partiet lyckas komma över riksdagsspärren på fyra procent måste partiet locka över hundratusen nya väljare på mindre än ett halvår.

Stötta röd altmedia – bjud på en kopp kaffe ☕ Swisha en tia eller valfri slant till 072 020 1984. Märk gärna betalningen med ”Kaffe”. 👍 (Betalningsmottagare: K. Fredriksson)

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se