Kontakta oss

NOTISER

Livsmedelsföretag smittade hundratals med salmonella – VD:n dömd till 28 år i fängelse

Publicerat

den

mat
USA| VD:n för ett stor livsmedelsföretag har blivit dömd till 28 års fängelse. Företaget har smittat hundratals människor med salmonella och nio dog.

Peanut Corporation of Americas tidigare VD Stewart Parnell har dömts till 28 års fängelse för att ha sålt mat som gjort människor sjuka. Han dömdes för bedrägeri, hindrande av rättvisan och försäljning av uppblandad mat. Fängelsestraff är överlägset det tuffaste straff som har avkunnats i samband med ett utbrott av livsmedelsburna sjukdomar. Utbrottet, som i det här fallet hände för sju år sedan. Mer än 700 fall av salmonellaförgiftning var kopplade till förorenade peanutprodukter. Nio personer dog.

Utredarna spårade smittad mat till en fabrik i Georgien som drivs av Peanut Corporation of America. Utbrottet i sig inte var utan motstycke. Det har varit det största och dödligaste utbrottet av livsmedelsburna sjukdomar. Utredare har granskat epostkommunikation inom företaget där det bekräftas att företaget och deras ledning visste om att produkterna var smittade. Flera epostmeddelande kom från bolagets VD, Stewart Parnell.

Före och under utbrottet har VD:n försäkrat till kunderna att deras produkter var fria från salmonella trots att inga tester hade utförts. När väl testerna var gjorda så framkommer det att varorna var smittade med salmonella. Men företagsledning väljer efter beskedet att bara testa ett fåtal partier och när det kom upp rent så sålde de det. I en minnesvärd e-post konversation, när VD:n Stewart Parnell fick veta att en sändning försenades eftersom resultaten av salmonellakontrollerna ännu inte fanns tillgängliga, skrev han tillbaka, ”Bara skicka den.”

Stewart Parnells dom på 28 års fängelse var inte det enda straffet. Hans bror Michael Parnell dömdes till 20 års fängelse, och en annan tidigare verkställande dömdes till fem år.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons