Kontakta oss

KRÖNIKA

LO har utvecklats till ett pyramidspel

Publicerat

den

KRÖNIKA | Få har missat skandalen i Kommunal. Lyxlivet, spriten och festerna för medlemmarnas pengar. Men har ledningen gjort något fel? Är det inte detta vi kan förvänta oss av just fackpampar.

Kommunals ledning har levt ett lyxliv, skaffat sig dyra spritnotor och roat sig kungligt på medlemmarnas pengar. Nu har tio tusen medlemmar i Kommunal lämnat förbundet och ordförande har sagt att hon kommer att avgå vid Kommunals kommande kongress i maj. Kassören flydde hals över huvud när han vart påkommen med en fet fallskärm. Men har de verkligen gjort något fel? Annelie Nordström och de andra i Kommunals ledning agerar precis som jag förväntat mig att de skulle göra. Varför är det först nu som du som medlem i Kommunal ilsknar till. Har funnits massor med anledningar, girighetsskandaler och uteblivet fackligt stöd av Kommunalledning som är anledning nog att lämna. Nu valde många att lämna efter denna skandal. Men det var bara en tidsfråga innan de skulle komma ut i media och bli en ”skandal”. Jag anser att ledningen har fått bära ett hundhuvud som inte är deras. Det är Kommunals strukturer som skapar pengargiriga fackpampar med mycket dåligt omdöme. Annelie Nordström och de andra i Kommunals ledning agerar efter de strukturer som ni medlemmarna i Kommunal låtit leva kvar. Man kan ha åsikter att de gjort fel. Klart de har gjort fel och slösat bort era medlemspengar på eget lyxigt levande. Men det är ni i Kommunal själva som skapat situationen och dessa giriga monster. För alla vet att den som har mycket vill ha mer.

Jag har jobbat i vården i 16 år och mött många medlemmar i kommunal. Jag har själv varit medlem under 2002. Jag har haft många diskussioner om fackpampsväldet inom LO och Kommunals lednings uteblivna stöd vid konflikter med chefen . Många gånger som medlemmar i kommunal inte kunde se vad som skulle hända. Jag såg det redan själv efter ett år som medlem i Kommunal att detta är ett fack som barkar åt helvete.

Annelie Nordström stod i på en presskonferens och bad om förlåt från botten av sitt hjärta. Medlemmarna ska nu förlåta och gå vidare. Det är lite sent för det. I skolans värld jobbar vi med konsekvenstänkande. Att man måste se vad ens handling får för konsekvenser. Men lever man som Annelie Nordström i en verklighetsfrämmande värld lång bort från medlemmarna på vårdgolvet så är lyx och girighet norm som man inte reflekterar över. Inte heller dess konsekvenser i framtiden.

Nu när stora delar av ledningen kommer avgå till kongressen så kommer det komma nya personer som med de strukturerna som finns kommer att bli samma giriga monster som nuvarande ledningen blivit. Att sparka dem löser ingenting. Strukturerna inom Kommunal kommer att leva vidare. Det är dags att raseras från grunden och bygga upp nått nytt där medlemmarna har inflytande. För fackpampväldet lever kvar även efter denna ledning.

Kommunal måste rasera hela interdemokratiska strukturerna, bryta ner pampväldet till grunden och bygga en fackligorganisation som inte är en pyramid. Idag har fackliga organisationerna inom LO blivit ett pyramidspel. I toppen sitter ledningen och lever i lyx medan du som medlem känner dig lämnade i sticket på vårdgolvet när chefen kränker dig. Den resan är lång att få en medlemsstyrd organisation igen. Frågan är om det inte redan är kört. De 10 000 medlemmarna som nu har lämnat Kommunal kanske gjorde rätt att lämna ett sjunkande skepp där medlemmarna inte säger ifrån.

Rickard Karlsson, fackligt aktiv
redaktionen@aktuelltfokus.se