Kontakta oss

iFOKUS

SD och fascister i samarbete – utnyttjar fattiga för att skapa etniska konflikter

Publicerat

den

INRIKES| Utåt sett påstår Sverigedemokraterna att de inte har några kopplingar till våldsbejakande extremister. Men när det kommer till hatet mot romer och ickevita svenskar syns kopplingarna klart och tydligt.

Det började i de antiziganistiska grupperna på Facebook. Sophie Larsson och hennes väninna Magdalena Ekenkrantz hade synts till ett tag och tonläget från de bägge kvinnorna blev mer och mer antiziganistiskt i kommentarsfältet. I takt med att tonläget skruvades upp började kvinnorna även trakassera fattiga romer ute på gatorna.

I grupperna började Sophie och Magdalena posta bilder och filmer där de stoltserade med att de hade börjat trakassera hemlösa. På en av bilderna kunde man se hur duon hade en stor hund med sig. Kvinnornas trakasserier uppmuntrades i kommentarsfälten och snart tog det inte lång tid förrän människor i de antiziganistiska grupperna började gå längre och längre.

Den 7 juni 2015 ska trakasserierna ha gått så långt att vakter ska kastat ut duon Stockholms central. Dagarna före postar Sophie Larsson ett filmklipp i gruppen ”Nej till tiggeri i Sverige” där hon promenerar fram till något som ser ut att vara en hemlös tillhörigheter utanför tunnelbanestationen i Gubbängen. I videoklippet ser man hur hon stjäl den hemlöses ägodelar och går ifrån platsen för att dem i en papperskorg.

Plötsligt startades Facebookgruppen ”Stoppa EU-tiggarna och hjälp våra svenska hemlösa”, tanken var att koordinera en slags aktivism som gick ut på att skapa etniska konflikter genom rassegregerade matutdelningar. De som är vita nog ska inte behöva gå hungriga, den som inte passar in i deras världsbild ska inte ha något. Vilket har inneburit att socialt utslagna människor har nekats mat när möjligheten till hjälp har funnits.

larssonekenkrantz3

Iklädda svarta mössor med en svensk flagga och texten hemlös fortsatte Sophie Larsson och Magdalena Ekenkrantz sitt personliga korståg mot fattiga människor på Stockholms gator. De började även gå runt med plakat framför tiggande människor för att tvinga bort människor från platsen. Aktionerna filmades ofta för att läggas ut i slutna hatgrupper på Facebook. Något som väckte den organiserade radikalhögerns intresse.

larssonekenkrantz

I den nationalistiska högertidningen Nya Tider publicerades så småningom ett hyllningsreportage till de antiziganistiska kvinnorna. Nya Tider drivs av Nationaldemokraternas före detta partisekreterare Vavrinek Suk och den före detta nationaldemokratiska nämndemannen Sanna Hill som blev känd då hon skrev artiklar för den militanta nazistpartiet Svenska Motståndsrörelsen. Den som skrev hyllningsreportaget var Roger Sahlström.

Roger Sahlström är fotograf och skribent för Nya Tider. Han har en lång bakgrund och stort kontaktnät inom SD-rörelsen. För tillfället bor han även tillsammans Avpixlats Jan Sjunnesson. Samma Sjunnesson som nyligen gick ut och försökte påverka sina följare till att trakassera fattiga människor på stan genom att blockera dem rent fysiskt. En strategi som mötte motstånd även inom de egna leden.

Hyllningsreportaget i Nya Tider blev en vändpunkt för Sophie Larsson och Magdalena Ekenkrantz. Nu hade de plötsligt än större publik och nu började även Roger Sahlström hjälpa till rent praktiskt. De tidigare spontana trakasserierna började förändras och de högerradikala valde att sponsra kvinnorna ifråga. Sedan dess har aktionerna skett en gång i veckan vid Björns Trädgård på Söder i Stockholm.

Syftet bakom aktionerna är att skapa mer etniska konflikter i samhället. När de ställer sig bredvid hemlösa och därefter sorterar upp de hemlösa efter rastillhörighet för att avgöra vilka som ska få hjälp eller ej har flera hemlösa blivit arga. Konflikter har uppstått på plats och flera hemlösa anser att det är ett äckligt sätt att bedriva matutdelningar på. Strategin har de högerradikala hämtat från den Nya högern i Frankrike där den fascistiska rörelsen Generation Identitär bedrev liknande aktioner mot hemlösa muslimer.

Skyddas av fascistisk gatustyrka

Då trakasserierna blev mer påtagliga och provokationerna mot fattiga ickevita växte i omfattning kom även motståndet att växa. Aktuellt Fokus har talat med flera av de hemlösa som rör sig i området och i princip samtliga säger samma sak, det var lugnt före kvinnorna dök upp men numera blir det bråk så fort de kommer till platsen.

– De kan ge mig bullar för att sen fnysa åt min kompis och be honom dra från landet, klart som fan att folk blir förbannade när de håller på sådär säger Patrik, en av Stockholms hemlösa till Aktuellt Fokus.
Patrik som inte vill vara med på fotografi eller nämna sitt efternamn på grund av nära och kära tillägger att han vet de hemlösa som uppskattar Sverigedemokraterna.

– De flesta av oss skiter i politik, alla politiker är svin säger Patrik.

I takt med att konflikterna med de hemlösa blev mer omfattande skruvade de högerradikala upp nivån ytterligare. Via kontakterna man hade fått från de mer organiserade högerradikala beslöt man sig för att inleda ett samarbete med den fascistiska organisationen Nordisk Ungdom. Sedan dess har organisationens aktivister synts till på varje aktion. Bland annat har organisationens toppföreträdare deltagit.

Den 10 januari deltog bland annat Christian Mattsson och Fredrik Hagberg. Christian Mattsson har tidigare gripits efter våldsamheter mot hemlösa romer vid Slussen i Stockholm, några minuters promenad från Björns Trädgård. Fredrik Hagberg är talesman för Nordisk Ungdom och har tidigare blivit rikskänd då han och Nordisk Ungdom deltog i den våldsamma EU-sponsrade revolutionen i Ukraina.

Den 16 januari var Nordisk Ungdom återigen på plats. I interna diskussioner hyllas Nordisk Ungdoms aktivister och det är tydligt att organisationen arbetar som en gatustyrka i anslutning till de konfliktskapande aktionerna.

– återigen tack till killarna som gör att det känns tryggare att stå där skriver Sophie Larsson på Facebook.
Backas upp av Sverigedemokraterna

sdsthlmsophie
Utåt sett vill man inte att den partipolitiska kopplingen ska synas för mycket. Speciellt inte med tanke på banden till både Nya Tider och Nordisk Ungdom. Trots det kan Aktuellt Fokus avslöja att Sverigedemokraterna har valt att stötta arrangemangen.

Länken mellan Sverigedemokraterna och radikalhögern vid Björns Trädgård är Jan Sjunnesson från Avpixlat. Samtidigt som Nordisk Ungdoms gatustyrka var beredda att bruka våld fanns även Sverigedemokraterna på plats.
På Sjunnessons initiativ dök organiserade sverigedemokrater upp i vita medlemsjackor. Utåt sett säger de sig ”stötta välgörenhet” men internt handlar det om att spä på etniska konflikter i samhället. Något som många sverigedemokrater anser att de tjänar på rent partipolitiskt.

sdsthlmBT

Jan Sjunnesson i mitten

Officiella källor från Sverigedemokraterna har även gått ut med att de nu ”hjälper hemlösa” i Stockholm. Givetvis utan att nämna kopplingarna till den radikala etnonationalism som de officiellt tar avstånd från. Igår, den 24 januari syntes återigen rasistiska nättroll, högerradikala alternativmedier, gatufascister från Nordisk Ungdom samt medlemmar från SD Stockholm i Björns Trädgård.

Nedan. Sverigedemokraterna Stockholm iklädda sina vita jackor.

https://www.facebook.com/SDStockholmsStad/photos/a.451606258301941.1073741826.182595121869724/802574536538443/?type=3&theater
Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se