Kontakta oss

iFOKUS

Loan Sundman: ”Katerina Janouchs tack värmer ett antinazistiskt hjärta”

Publicerat

den

iFOKUS De senaste dagarnas turbulens kring Katerina Janouch och nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen har gett upphov till många frågor. För oss som har följt Janouchs resa från hyllad författare och sexrådgivare till radikaliserad högerpopulist kom det inte som någon direkt överraskning att fällan nästan slog igen.

Katerina beskriver sig själv som provokatör från barnsben och tittar man på hennes biografi så framgår det att allt från sexrådgivningen till Ingridböckern har genomförts i syfte att provocera. Någon gång under 2016 kände Katerina att strålkastarljuset inte längre lyste så starkt; hon hade sina trogna läsare och följare men det var lite för tyst.

”Team huliganer”

Helt plötsligt gavs hon en nytändning. Rasistiska fotbollshuliganer attackerade människor med utländsk härkomst mitt i Stockholm City en fredagskväll och på Twitter uttryckte hon stöd för våldsverkarna. Senare bad hon om ursäkt med motivering att hon inte riktigt förstått vad det handlade om.

Uppmärksamheten hon fick gav mersmak och i januari 2017 ger hon den ökända intervjun om ett Sverige i förfall i Tjeckisk TV. Intervjun blir så pass omtalad att statsminister Stefan Löfven tar avstånd från Janouchs verklighetsbeskrivning. Men den blir även hyllad av den så kallade ”Sverigevänliga” rörelsen.

Vid den här tiden började energin tryta hos högerjippot Folkets Demonstration, en löst sammansatt grupp av missnöjda samhällskritiska personer. Dess främste företrädare, Johan Widén, märkte säkert av det bristande intresset från allmänheten och den sista Folkets Demonstration hölls den 29/4 2017. Jag gissar att de redan då började fiska efter Katerina. Hon är färgstark, vältalig och halvt folkkär.

Går in i politiken

Janouch ingår snabbt ett samarbete med sajten Nyheter Idag och blir mer och mer uppmärksammad. Hennes uttalanden och skriverier fortsätter att provocera och hon inriktar in sig på afghaner, politiker och våldtäkter.

Under våren 2018 ger hon sig officiellt in i politiken, blir medtagen som ”oberoende kandidat” på partiet Medborglig Samlings riksdagslista. Under våren och försommaren åker hon på valturné och försöker nå ut till allmänheten. Runt henne finns nu personer från det nerlagda Folkets Demonstration. Till exempel ses före detta Avpixlat-medarbetaren Jan Sjunnesson i hennes direkta närhet.

Efter ett svidande valnederlag i september står Katerina utan mål och mening, men som en skänk från ovan kommer FN-avtalet om migration samtidigt som Gula västarna skapar massprotester i Frankrike. Nu finns det återigen något att strida för och om.

Det är i december 2018 som Katerina tappar sin moraliska kompass. Hon deltar i en manifestation på Mynttorget arrangerad av Populisterna och Facebooknätverket ”Stockholmare för ett suveränt Sverige” från den extrema högerkanten. Nu drar Medborgerlig samling öronen åt sig och tar offentligt avstånd från Janouch. Men Katerina lyssnar inte på förnuft, hon får styrka av att bli sedd som ledare för den ”Sverigevänliga” rörelsen.

Vill skapa ett högerpopulistiskt ”Gula västarna” i Sverige

På Mynttorget hålls flera manifestationer under december. Ständigt närvarande är den fascistiska gruppen Nordisk Ungdom, kända namn från Alternativ för Sverige deltar och talarna består av gamla stjärnor från Folkets Demonstration. Manifestationerna följs, dokumenteras och lyfts upp av publikationer som Fria Tider och Nya Tider och det görs reklam för dem i alla högerextrema Facebookgrupper. Katerina Janouch är dragplåstret nummer ett.

Hon arrangerar två manifestationen på ”egen” hand men även där florerar högerextremister. Hennes namn förknippas nu helt med fascistiska Nordisk Ungdom.

Kuppas av nazister

I samband med att förintelseförnekaren Ingrid Carlqvist, Nordisk Ungdom med flera försöker spinna vidare på ett idén om högernationalistiskt Gula västarna använder de sig av Janouchs varumärke. Nej – Janouch deltog inte.

När det kom till min kännedom att Pär Sjögren från Nordiska Motståndsrörelsen och den flerfaldigt dömde nazisten Dan Park skulle vara talare på den kommande manifestationen 3/2, kände jag att Katerina Janouch faktiskt borde markera. Samt förklara för sina anhängare att nazister är på väg att ta försöka kuppa ”hennes grej”. Inte på grund av omsorg för Janouch, snarare av omsorg för de äldre män och kvinnor som tror att hon står för någonting gott.

Först fick jag inget gehör men sen insåg hon vidden av problemet och tackade mig. Hon har nu dementerat sitt samröre med Nordiska Motståndsrörelsen så till den milda grad att hon nog får en egen lyktstolpe på en bakgata i Finspång. Flera av talarna hoppar av när NMR:s närvaro blir känd. Nu återstår det bara sektnazister och Johan Widén, den tidigare arrangören av Folkets Demonstration.

Så vad är då sensmoralen i allt detta?

Jo, att mediakåthet och bekräftelsebehov riskerar att göra en blind för ormarna i gräset. Det kan få en att bli en nyttig idiot för krafter som är större och elakare än man anar.

Loan Sundman
redaktionen@aktuelltfokus.se