Kontakta oss

INRIKES

NMR-nazister försökte attackera meningsmotståndare under demonstration för yttrandefrihet

Publicerat

den

iFOKUS Nordiska Motståndsrörelsens ambition var att kuppa det högerextrema försöket med att skapa en högernationalistisk gula väst-rörelse i Sverige. Idag skulle NMR-nazisterna hålla en stor styrkedemonstration för yttrandefriheten. Det slutade med tumult och ett praktfiasko.

De tidigare högerextrema försöken med att skapa högernationalistiska gula väst-protester har lockat över 500 personer i Stockholm. Bakom protesterna återfinns ungefär samma personer som deltog i de tidigare Folkets Demonstration-protesterna, men även högerradikala profiler som Katerina Janouch har engagerat sig. Men så hände något. Den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsens sympatisörer och medlemmar bestämde sig för att kuppa dagens event.

Efter att antifascister som Loan Sundman och Mathias Wåg började uppmärksamma Nordiska Motståndsrörelsens kuppförsök valde majoriteten av dagens utannonserade talare att hoppa av. Strax efter 14-tiden stod det klart att NMR:s kupp hade förvandlat protesterna till en sorglig affär för de närmast sörjande. På bilder från dagens livesändning på NMR:s hemsida syns knappt hundra personer i publiken.

Försökte attackera politiska motståndare

När en mindre grupp antirasister kom till platsen och förmedlade ett antirasistiskt budskap med en banderoll, glömde flera demonstrationsdeltagare bort att man var på plats för att demonstrera för yttrandefriheten. Ett flertal NMR-nazister försökte attackera antirasisterna och därigenom förhindra dessas rätt till yttrandefrihet.

Attacken resulterade i att högerdemonstranter och NMR-aktivister hamnade i bråk med polisen.

Från Falun Gong till NMR

Aktuellt Fokus har pratat med författaren, journalisten och antifascisten Mathias Wåg, som är en av Sveriges främsta experter på högerextremister och nationalistiska rörelser.

Den falang som arrangerade och mobiliserade människor till dagens demonstration består av människor som även tidigare har demonstrerat med Nordiska Motståndsrörelsen och arrangerat saker tillsammans med några av Stockholms mest tongivande högerextremister. När Mathias Wåg beskriver de olika falangerna berättar han att de olika fraktionerna strider om att få föra fram just sin hjärtefråga.

– Dom försökte göra nåt gemensamt mot FN:s flyktingavtal Global compact och nu när det redan är genomdrivet och dokumentet redan finns, så blir det snarare som så att alla olika grupperingar vill ha de här protesterna för att driva sin agenda, säger Mathias Wåg.

De som arrangerade dagens demonstration vill avskaffa lagen om hets mot folkgrupp.

– Katerina Janouch vill ha det mot maktkorruption. En annan grupp vill använda protesterna mot hets mot folkgrupp-lagstiftningen och lyfta NMR som främsta exemplet som råkar ut för den, och säga att det är den viktigaste yttrandefrihetsfrågan nu. En tredje part har velat ha protesterna mot den nya regeringen. Det här är ju dom som har försökt göra protesterna till en yttrandefrihetsfråga och säger att NMR måste vara med eftersom det är dom som fälls, det är dom som hela tiden döms för hets mot folkgrupp, säger han.

Enligt Wåg har väldigt långsökta kopplingar börjat dyka upp på de högerradikala demonstrationerna. Som exempel nämner han Falun Gong-sekten.

– Falun Gong i Göteborg pratade mot kommunismen, och det är ju för att det är en buddistisk yoga-sekt som bekämpas av kinesiska regeringen, så dom är ju extremt fientliga mot Kina och därigenom antikommunister. Då har vi alltså paroller emot Kinas kommunism, emot att NMR döms för hets mot folkgrupp och folk som vill demonstrera mot maktkorruption och nya regeringen.

Under samtalet dömer Mathias Wåg ut försöken med att skapa högerextrema gula väst-protester i Sverige. En av de största anledningarna är att den högernationalistiska miljön inte vill kännas vid och lyfta de röda klassfrågor som dominerar gula västarnas protester i Frankrike.

– Att dom på något sätt tror att det här är motsvarande frågor som gula västarna protesterar mot i Frankrike, säger Mathias Wåg och skrattar.

– Det finns ju ingenting som handlar om folks levnadsvillkor, om jobb, bostäder, levnadskostnader, ingenting sånt utan att allt handlar om att baxa in sina hjärtefrågor som är mikrofrågor utan koppling till klassfrågor.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se