Kontakta oss

EU

Sverigedemokraterna släpper Swexit-frågan

Publicerat

den

EU De senaste åren har Sverigedemokraterna tonat ner sin tidigare EU-kritik. Nu meddelar SD:s starka man i EU-parlamentet, Peter Lundgren, att partiet även släpper kravet på en Swexit-folkomröstning.

Enligt Sverigedemokraternas toppnamn i EU-parlamentet, Peter Lundgren, har SD släppt kravet om en svensk folkomröstning om EU-medlemskapet. Det uppger han för SVT Forum. Enligt Lundgren ska det tidigare EU-motståndet ersättas av reformistisk linje där partiet går in för att försöka reformera EU inifrån.

– För första gången finns en rejäl chans att reformera EU inifrån. Det är också det vi kommer att arbeta för under den kommande mandatperioden, och även det vi kommer att driva i valrörelsen, säger Peter Lundgren till SVT.

Under valrörelsen 2018 hyllade partiet Brexit. Dessutom gick man till val med kravet om en svensk folkomröstning om utträde från EU. Trots en total helomvändning anser SD inte att man sviker sina väljare, istället försvarar man kappvändningen med att Sverigedemokraterna är ett pragmatiskt parti.

– Vi säger ju alltid att vi är ett pragmatiskt parti, vi försöker förhålla oss till verkligheten och till hur den ser ut. När vi nu ser att vi kan vara med och reformera inifrån, så ser vi det som ett bättre alternativ att pröva, säger Peter Lundgren.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se