Kontakta oss

INRIKES

Lobbyisternas påverkansbudget i valrörelsen – tre gånger riksdagspartiernas

Publicerat

den

VAL2018 Notan för Svenskt Näringslivs påverkansbudget är inte speciellt liten. Lobbyisternas årliga budget för politisk påverkan är nästan tre gånger så stor än riksdagspartiernas valbudget tillsammans.

Ingen kan ha missat den pågående valrörelsen. Partipropagandan syns praktiskt taget överallt över hela landet. I år ligger riksdagspartiernas samlade valbudget på 344,2 miljoner kronor. Några som också gör sitt bästa för att påverka den svenska politiken är Sveriges största lobbyorganisation Svenskt Näringsliv. Dagens Arena har granskat hur mycket pengar Svenskt Näringsliv spenderar på att påverka partierna och väljarna. I granskningen framgår det att lobbyisterna spenderar ofattbara 994 miljoner kronor om året på politisk påverkan.

För att påverka väljarna i frågor som vinster i välfärden, marknadshyror och strejkrätten finansierar Svenskt Näringsliv sajter som Skattefakta, Ekonomifakta, Arbetsmarknadsnytt, Entreprenör, Jobbfakta och Välfärdsfakta. I den årliga budgeten ingår även direkt påverkan av riksdagspolitiker och politisk smutskastning av politiska motståndare.

– Det är Svenskt Näringsliv som pumpar in pengar i miljardklassen. Det står inte i paritet med de resurser vi har, säger LO:s valledare Johan Ulvenlöv till Dagens Arena.

Johan Ulvenlöv sticker inte under stolen med att han tror att Svenskt Näringsliv spenderar pengar på lobbyverksamhet gentemot Sverigedemokraterna.

– En del går definitivt dit. Det har vi sett i allt i från de lobby-kontakter de har haft med SD, som bjudits in i de etablerade salonger och det är en legitimeringsprocess som har pågått. Sedan stödjer ju Svenskt Näringsliv Facebook-sidor och sajter på nätet som lägger upp material som är under all kritik och värdighet.

Läs Dagens Arena granskning här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se