Kontakta oss

INRIKES

Flyktingvänliga S-väljare flyr till Vänsterpartiet

Publicerat

den

VAL2018 Socialdemokraternas omsvängning i flyktingpolitiken har kostat dem 4 av 5 aktiva flyktingvänners röster, visar en undersökning. Den stora vinnaren är Vänsterpartiet som får stöd av hela 51,7 % av flyktingvännerna.

”Mitt Europa bygger inga murar” sa statsminister Stefan Löfven i ett välkänt tal i september 2015. Bara några månader senare svängde Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen helt i frågan och införde gränskontroller och senare tillfälliga uppehållstillstånd och begränsningar i familjeåterföreningen för människor som flyr.

Aktuellt Fokus har tagit del av en unik undersökning som utförts i slutna Facebook-grupper för volontärer som arbetat med människor på flykt. Undersökningen visar att S förlorat så mycket som fyra av fem röster den senaste mandatperioden.

S straffas hårt för sin svängning i migrationspolitiken och förlorar hela 20 procentenheter jämfört med senaste riksdagsvalet; från tjugofem till fem procent. Även Moderaterna får en släng av sleven och minskar från nio och en halv procent till endast en och en halv procent. Undersökningens solklara vinnare är Vänsterpartiet som tar hem hela 51,7 procent av flyktingvännernas röster.

”Jag känner bara ett djupt förakt för S”

En av volontärerna som gått från S till V kommenterar omröstningen med ”Jag känner bara ett djupt förakt för S och kommer aldrig mer att rösta på dom”. En lärare som gått från M till Vänsterpartiet skriver ””De offrar ungdomarna (mina elever) och vår framtid på ett tortyrliknande sätt genom att lova och sedan dra tillbaka”.

Undersökningen genomfördes i slutna Facebook-grupper som samlade 10.000 unika användare. Drygt 500 personer valde att delta på undersökningen.

Läs också: Vänsterpartiet rusar fram i opinionsmätningarna

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se