Kontakta oss

INRIKES

Löfvens nya monsterlön motsvarar sju undersköterskelöner

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

INRIKES    Statsråden har fått ytterligare en saftig lönehöjning. Numera tjänar statsminister Stefan Löfven nästan lika mycket som personalen på ett mindre ålderdomshem. Faktum är att det går hela sju kommunanställda undersköterskor på Löfvens nya monsterlön.

Stefan Löfven som numera kvitterar ut 2 160 000 miljoner om året, eller 180 000 kronor i månadslön. Stefan Löfvens nya monsterlön kan jämföras den ekonomiska situationen för landets undersköterskor. Enligt statistiska siffror från Kommunalarbetaren är riksgenomsnittslönen för kommunanställda undersköterskor 26 381 kronor i månaden. Det innebär att Stefan Löfvens nya lön motsvarar lite mer än 6,8 undersköterskelöner.

Men det är inte bara Löfven som har fått en kraftig lönehöjning. Även resterande ministrar har fått fler tusenlappar på lönekontot. Efter att statsrådsarvodet höjdes med 3 000 kronor är arvodena numera 142 000 kronor i månaden. Vilket motsvarar 5,3 undersköterskelöner.

Politikernas nya löner har provocerat många människor men av de politiska partierna är det endast Vänsterpartiet som driver linjen om att sänka politikerlönerna. En som har reagerat på politikernas nya lönehöjningar är undersköterskan Anna Thulin från Stockholm. Anna har jobbat som undersköterska i kommunen sedan 2016 och tjänar drygt 25 000 i månaden. En alldeles för låg inkomst om man ser till vilket ansvar och slit undersköterskor utför.

Hur reagerade du när du hörde om de nya lönerna?

– Jag blev mest trött. Alltså jag tycker definitivt att våra ministrar ska ha en ordentlig lön men det har gått för långt nu, säger Anna Thulin till Aktuellt Fokus.

– Det handlar ju inte bara om riksdagspolitiker och ministrar, det här problemet är lika stort i kommuner och regioner. Är det verkligen rimligt att vårdanställda ska behöva hota med strejk för att få igenom småkrav när politikerna höjer sina egna löner med tusenlappar år efter år? Jag tycker det är skamligt. Var går gränsen?

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se