Kontakta oss

KRÖNIKA

När ska socialdemokratin börja hålla rent högerut?

Publicerat

den

KRÖNIKA Den här krönikan tar vid där den förra slutade. Med den trojanska hästen i arbetarrörelsen. Avslöjandet om att sossar på en PR-byrå betalats av näringslivet för att vrida det egna partiet åt höger.

”Primegate”, som avslöjandet kallades, gick knäpptyst förbi och ledde inte till någons uteslutning. Tvärtemot vänsteravvikarna under partiets historia.

I ”Min sanning” namnger skådespelaren och regissören Thommy Berggren fler sossar. Thomas Östros (VD i Bankföreningen), Björn Rosengren (rådgivare åt Stenbeck) och Per Nuder. Därtill Jan Nygren (vice VD i Saab), Jan Larsson, Jan Emanuel Johansson och Ilija Batljan (VD i SBB). Listan kan göras hur lång som helst och fortsätter dessutom växa.

Tre av dessa män var ministrar under Göran Persson som, med sitt herrgårdsbygge, kanske mer än någon kommit att personifiera socialdemokratisk girighet. I en krönika kritiserar även Jan Guillou dessa herrar. Göran Persson är idag styrelseordförande i Swedbank, som bland annat gjort sig skyldiga till penningtvätt.

Vi höjer inte på ögonbrynen, när borgliga politiker går till näringslivet. Tvärtom anses det naturligt. Det vore också intressant med fler företrädare som lämnade näringslivet för den politiska vänstern. Problemet, från Primegate till våra dagar är, dels att det vrider politiken åt höger. En högervridning som nu fulländats med Januariavtalet. Dels att några begått lagbrott, som fläckar det föredöme vi vill utgöra.

”Tage Erlander och Olof Palme hade aldrig stått där” fortsätter Berggren. Man kan diskutera exporten av järnmalm till Tyskland under kriget och mutskandalen kring Bofors på 80-talet. Samtidigt var det en annan tid med en annan socialdemokrati. Erlander tvekade att flytta in i Bommersviksvillan, som SSU erbjöd honom. Efter hans död gick hustrun Aina till kanslihuset för att lämna tillbaka blyertspennor.

1980 försökte det trotskistiska nätverket ”Offensiv” infiltrera SSU i syfte att ta över organisationen. På kongressen året efter uteslöts över 100 personer. Nu finns en ny trojansk häst i arbetarrörelsen. Dags att utesluta de som horar eller spionerar åt näringslivet och på det eller andra sätt försöker vrida partiet åt höger. Ebba Gröns ord dånar i öronen. ”Sida vid sida, tillsammans hjälps de åt. Staten och kapitalet, de sitter i samma båt.”

”Ett av de sista talen Palme höll handlade om ekonomisk demokrati” avslutar Berggren. ”De som tar tag i den ekonomiska demokratin kommer vinna nästa val.” Det är sant och jag håller med. Särskilt nu i spåren av Coronakris med varsel, permitteringar, konkurser och stigande arbetslöshet. Det är inte för sent, men efter nästa val om två år kan det vara det.

Tobias Persson – Folkbildare och Reformist
redaktionen@aktuelltfokus.se