Kontakta oss

INRIKES

LUF-topp försvarade våldsbejakande extremister – skyller på Wikipedia

Publicerat

den

INRIKES LUF:s kampanjledare i Halmstad tillika styrelseledamoten i LUF Halland, Hannes Sjöberg, försvararde den extremistiska organisationen Frihetsfronten. På nätet jämförde han dessutom organisationens terrorverksamhet med civil olydnad. Samtidigt går LUF:s moderparti till val på att motverka extremism.

Det var under gårdagen på Twitter som LUF-toppen Hannes Sjöberg fälllde de djupt anmärkningsvärda kommentarerna där han jämför extremistgruppens verksamhet med civil olydnad. ”Varför ska vi ta avstånd från ett gäng nyliberaler som bedriver civil olydnad?” skrev Sjöbetg som svar på en fråga om varför Liberalerna aldrig har tagit avstånd från den extrema organisationen.

Frihetsfronten är en öppet liberal organisation som bildades i början av 1990-talet. Sedan starten har organisationen haft en hatisk inställning till staten och myndigheterna. Organisationens medlemmar har legat bakom flera attacker mot sportanläggningar. När Sverige ville arrangera OS 2012 försökte Frihetsfrontens medlemmar sabotera Sveriges OS-ansökan genom terrorverksamhet. Den ledande medlemmen Mats Hinze greps med en hel ryggsäck fullproppad med sprängmedel. Målet var att spränga monument Människan och Pegasus vid Stockholm Stadion. Mats Hinze dömdes även  för att ha tänt eld på Lidingö  Tennishall.

Skyller på Wikipedia

När Aktuellt Fokus ställde frågor till Hannes Sjöberg skyller han sitt försvar av Frihetsfronten på Wikipedia. Enligt Sjöberg hade han aldrig hört talas om de extrema liberalerna i Frihetsfronten förrän det kom på tal på Twitter.

Tidigare idag försvarare du den extrema liberala organisationen Frihetsfronten. Bland annat jämförde du deras verksamhet med civil olydnad. Anser du att bombattentat och attacker mot sportanläggningar är en form av civil olydnad?

”Jag hade som jag skrev i en tweet aldrig hört om den organisationen innan idag. Jag googlade när den kom på tal och fick fram wikipediasidan. Där stod ingenting om bombattentat eller attacker mot sportanläggningar. Utan på wikipediasidan stod det om att de hade haft svartklubb exempelvis.” Svarar Hannes Sjöberg.

I sitt svar skriver LUF-toppen att han anser att attacker mot sportanläggningar och bombattentat bryter mot vad han anser vara civil olydnad.

Går till val på anti-extremism

I den pågående valrörelsen går Liberalerna till val på att motverka den så kallade extremismen. Trots det har partiet ingen klar definition på hur man ska definiera extremism.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se