Kontakta oss

iFOKUS

Tusentals demonstrerade för att bevara strejkrätten

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

KLASSKAMP Uppslutningen blev stor när tusentals människor samlades på Norra Bantorget för att demonstrera för strejkrätten. Aktuellt Fokus var på plats för att dokumentera den historiska demonstrationen som gick under namnet Strike Back.

Representanter för 11 LO-förbund, norska och danska LO-förbund, fristående fackförbund som SAC Syndikalisterna och Hamnarbetarförbundet talade inför tusentals åhörare under lördagen. Att det var just på Norra Bantorget var ingen slump. Torget har spelat stor roll för den svenska arbetarrörelsen. Det var här den första tillståndsgivna arbetardemonstrationen skedde i Stockholm 1902. Under årtionden var Norra Bantorget känt som ”Röda torget”. Inte minst tack vare att de tidigare Socialdemokraterna använde torget för 1 maj-demonstrationer i 38 år. Precis vid torget ligger även LO-pamparnas nuvarande huvudkontor i den så kallade LO-borgen.

Den absoluta majoriteten av LO-förbunden har tagit demokratiska beslut på att förbunden ska verka för att bevara den nuvarande strejkrättslagstiftningen. Trots det har ledningen för LO, Saco och TCO kommit överens om strejkförbud på alla strejker som inte handlar om kollektivavtal. En överenskommelse som har välkomnats av den socialdemokratiska regeringen och som kommer slå hårt mot arbetarklassen då det öppnar upp för gula fackförbund och avtalsshopping för företagarna.

Aktuellt Fokus var på plats och dokumenterade. Här nedan är bilder från gårdagens händelser. Har du egna bilder från Strike Back? Skicka bilderna till vår redaktionsmail så lägger vi upp de bästa på här på sajten: redaktionen@aktuelltfokus.se

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se