Kontakta oss

INRIKES

NMR-nazisternas bild-fail efter fiaskot i Stockholm

Publicerat

den

VÅLDSHÖGERN I lördags skulle nazistiska NMR genomföra en ”kraftsamling” i centrala Stockholm men få slöt upp. I nazisternas egen media tvingades de återanvända gamla demonstrationsbilder med snö – i augusti.

I lördags höll nazistiska NMR en demonstration på Kungsholmen i centrala Stockholm. I flera veckors tid hade nazisterna mobiliserat inför ”kraftsamlingen” på Kungsholmen, men trots massiv mediabevakning och intern mobilisering dök knappt 200 aktivister upp. SVT:s utsände reporter på plats Knut Kaiz Rogerud uppgav om demonstrationen att: ”det är svårt att inte kalla detta ett fiasko”.

I nazisternas egna mediakanaler var tongångarna däremot annorlunda. NMR:s presstalesperson Pär Öberg uppgav bland annat att han var ”mycket nöjd med demonstrationen och det fantastiska vädret”.

Snö på bilden

När NMR demonstrerade i Stockholm i november förra året samlade organisationen runt 500 högerextremister. Lördagens demonstration innebar alltså mer än en halvering av deltagarantalet från i november. På NMR:s propagandasida ”Nordfront” förstod man att bilderna från i lördags inte kunde förmedla bilden av en framgångssaga. Därför valde Nordfront att använda en gammal bild från förra årets demonstration, där deltagarantalet var betydligt högre. I den bild som Nordfront valde att illustrera lördagens demonstrationsreportage med, kan man klart och tydligt se att det ligger snö på marken.

Skärmdump från Nordfront

Samtidigt som den nazistiska demonstrationen pågick demonstrerade tusentals i den tvärfackliga manifestationen ”Strike Back – försvara strejkrätten” på Norra Batorget.

Läs mer: Tusentals demonstrerade för at bevara strejkrätten

Maria Johansson
maria.johansso@aktuelltfokus.se