Kontakta oss

EKONOMI

M, KD och SD vill införa ny funkisskatt

Publicerat

den

HÖSTBUDGETEN     Först gick M, KD och SD ut med att dom vill avskaffa den så kallade ”funkisskatten”. Men i partiernas gemensamma budgetförslag som presenterades i veckan står det klart att högerblocket vill införa ytterligare en ny funkisskatt på 150 kronor i månaden.

Det var för drygt en månad sen den 15 oktober som organisationen för funktionshindrade, Funktionsrätt Sverige, publicerade ett öppet brev till riksdagspartier där samtliga partier uppmanades stödja Miljöpartiets förslag om att ta bort den så kallade ”funkisskatten”, det vill säga skatteklyftan mellan människor som har sjuk- eller aktivitetsersättning och löntagare och pensionärer. Något både Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna först sade sig vilja göra. Men efter M, KD och SD:s budgetförslag har flera intresseorganisationer för funktionshindrade reagerat på att partierna vill införa ett nytt jobbskatteavdrag som ökar skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer, och de som har aktivitets- och sjukersättning. Vilket innebär införandet av en ny funkisskatt.

Funktionshindrade: ”Det kan vi aldrig acceptera”

Några som har reagerat på högerblockets förslag är organisationen Funktionsrätt Sverige. Enligt Funktionsrätt Sveriges ordförande, Elisabeth Wallenius, vittnar M, KD och SD  agerande om att partierna anser att vissa människor har olika värde i samhället.

”Vi välkomnar att partierna lyssnat på oss genom att höja nivån i ersättningarna och ta bort den tidigare skatteklyftan”, säger Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius. ”Men att nu M, KD och SD vill införa en ny ”funkisskatt” visar på en uppfattning om att människor har olika värde. Det kan vi aldrig acceptera. Att inte kunna arbeta på grund av funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom och därför tvingas att leva i fattigdom är inget eget val”, fortsätter Elisabeth Wallenius.

150 kr i månaden

Enligt Funktionsrätt Sverige skulle den nya funkisskatten bli 150 kronor i månaden. Den nya funkisskatten skulle omfatta drygt 260 000 svenskar.  En stor andel av dessa människor har mindre än 10 000 kronor i ersättning i månaden. Funktionsrätt Sverige har tidigare även riktat hård kritik mot Socialdemokraterna på grund av nedskärningarna i LSS-vården.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har valt att inte bemöta kritiken från funktionshindrade.

Stöd röd journalistik – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! Märk gåvan ”AF” ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se