Kontakta oss

KULTUR

Högerpolitiker spelar dumma i hopp om sympati

Publicerat

den

KULTUR De liberala aktivisterna Johan Norberg och Martin Jacobsson bröt mot företaget Kickstarters regler och fick sin fundraising stoppad. Beslutet har fått delar av högern att börja spela korkade i hopp om att få sympatier.

Kickstarter har tydliga regler mot politisk fundraising. Trots det startade liberalerna Johan Norberg och Martin Jacobsson en insamling för en politisk bok. Boken som heter ”Den lilla röda hönan” bygger på en rysk folksaga om Den lilla röda hönan, men någon egentlig likhet med originalet finns det inte. Istället försöker Jacobsson och Norberg mest såga välfärdssamhället med hjälp av satir. Med anledning av Kickstarters regler blev insamlingen stoppad, vilket har skapat oerhörda reaktioner inom den svenska högern. I skrivande stund har liberaler stickat offerkoftor i överflöd och gråtit ut över Kickstarters beslut.

Gemensamt för alla är att de inte verkar ha läst igenom Kickstarters regelverk.

Flera moderatpolitiker försöker dessutom spela dumma när det gäller bokens tydliga politiska budskap och försöker ge sken av att det är en helt vanlig barnbok. Enligt författarna själva är boken dessutom ett försök att ”utbilda socialister”. Redan i projektbeskrivningen hade Martin Jakobsson skrivit att boken skulle skänkas till Vänsterpartiet i utbildningssyfte, vilket den liberala och konservativa högern totalt ignorerar. På sociala medier har flera kända högerprofiler även uppmanat till bojkott av företaget. Samma höger som vanligtvis säger sig vilja stärka företagens äganderätt är nu helt plötsligt mot företagens rätt att själva få bestämma över sin egen verksamhet. Trots att reglerna förbjuder all politisk fundraising har en hel del liberaler och konservativa även försökt att stämpla Kickstarter som vänsterextremister.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se