Kontakta oss

INRIKES

Magda Gad: Hycklande medier utelämnar fakta om Al Qaida

Publicerat

den

MEDIERNA Den prisbelönta journalisten, Magda Gad har tröttnat på mediernas hyckleri kring inbördeskriget i Syrien. ”De civila offren används istället som spelbrickor i det politiska stormaktsspelet.” skriver hon på Facebook.

Bombanfallen mot det så kallade ”rebellfästet” har varit i starkt fokus de senaste dagarna. Sveriges Television rapporterar om misstänkt kemvapenattack, Expressen skriver om barn som dödas och Dagens Nyheter berättar att över 500 personer har dödats av Bashar Al Assads flygvapen. Vad SVT och kapitalmedierna låter bli att berätta är det faktum att Ghouta ockupetras av Al Qaida. Att Syriens diktator, Bashar Al Assad inte är en mysfarbror råder det inga tvivel om. Men bara för den sakens skull ska inte journalister utelämna viktig information för läsarna. Något som medier i Sverige gjort sig skyldiga till när det gäller rapporteringen från inbördeskriget i Syrien. Det menar journalisten Magda Gad som har vunnit priser för sin rapportering från inbördeskrigen i Syrien och Irak.

”Det som sker nu i rapporteringar och i debatter är att man hårdvinklar saker och utelämnar fakta för att få det att passa in i den svartvita mallen om vem som är god och ond i krig, fast det inte finns några svartvita krig mellan goda och onda.
Krig är tvärtom mycket grå och består av en lång rad oheliga allianser.” skriver Magda Gad och fortsätter.

”Det största problemet i västs medierapportering om Ghouta är att man inte beskriver vem det är som syriska regimen strider emot. I vissa av artiklarna får man nästan känslan av att det bara är en part som strider, ”bombar”. Så är givetvis inte fallet.
Det är ett krig mellan olika parter, och då måste vi som journalister beskriva vilka dessa parter är. Vi måste ange namn på grupper, vilka de är, vad de vill och varför det är krig.

Vad gäller Ghouta och även Idlib, som är de nu pågående offensiverna i Syrien, så hålls dessa områden av olika stridande al-Qaida-grupperingar. En av dessa gruppers ledare stred tidigare under den man som grundade IS i Irak.”

Därefter klär Magda Gad av mediernas beskrivning av läget.

”när syriska regimen med understöd av Iran och Ryssland gör militära offensiver mot områden som hålls av al-Qaida – då utelämnar man den informationen och säger istället att det är civila som bombas.

Civila har bombats i alla de här krigen. Även i Mosul och Raqqa bombades tiotusentals civila och barn. Majoriteten av invånarna i både miljonstaden Mosul och Raqqa var just civila. Städerna jämnades med marken till grushögar. Många skolor och sjukhus bombades.
Men då kallades bombningarna för en befrielse, och de civila offren benämndes som militära sidoskador.

Nu pratar man istället om blodbad och man tar inte heller ansvar för att man själv har varit med och beväpnat sidor i det nu pågående kriget – och därmed också är medskyldig till dödandet.”

Maria Johaansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se