Kontakta oss

UTRIKES

Turkisk invasion hjälper IS-terrorister fly fångenskap

Publicerat

den

SYRIEN Turkiets invasion av Syrien har lett till att ett antal IS-terrorister lyckats fly från sin fångenskap.

Efter att de Syriska demokratiska styrkorna, SDF, med hjälp av USA kört ut IS ur stora delar av Syrien har de tillfångatagit hundratals terrorister. I samband med Turkiets invasion har nu flera fångar lyckats fly, rapporterar CNN.

I nuläget har det varit oklart vad SDF ska göra med fångarna då majoriteten av dem är utländska medborgare. YPG, som utgör huvudstyrkan av SDF, har uppmanat länderna att ta tillbaka sina terrorresenärer för att utdela deras straff på hemmaplan. YPGs uppmaning får stöd av USA genom bland annat Pentagon.

Hittills har ingen utlämning av fångar skett eftersom inga länder velat ha tillbaka sina medborgare. SDF beräknar att runt 500 av deras fångar är utländska medborgare.

USA anser att fånglägren som upprättats är problematiska eftersom SDF saknar den kapacitet som krävs för att omhänderta det stora antalet fångar. Samtidigt fruktar de att fångarna ska organisera sig och radikaliseras. IS-grundaren Abu Bakr al-Baghdadi misstänkts ha fått sina planer på att starta IS när han satt i ett liknande fångläger i Irak 2004.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se