Kontakta oss

ARBETSLIV

Målarna strejkar för rättvisa löner och bättre lärlingsutbildningar

Publicerat

den

mfstrejk
INRIKES| Klockan 05.00 gick Målareförbundet ut i strejk. 260 målare stannade utanför sina arbetsplatser och drog på sig strejkvaktsvästarna idag. Runt om i landet strejkade målare för bättre villkor.

I Stockholm är tolv arbetsplatser uttagna i konflikten. På en av dem, mitt emot Stockholms centralstation renoveras 6 lyxlägenheter högst upp ovanpå ett nybyggt hotell. Den dyraste takvåningen lär kosta 111 miljoner kronor – och den är såld. De fyra målare som skulle ha arbetat i lägenheterna i dag syns inte till. De är inte bara i strejk, utan också lockoutade. Strejkvakten är därför mest symbolisk. När medlemmar står strejkvakter på flera arbetsplatser runt om i landet är det på allvar. Strejkvakterna ska se till att arbetsköparen inte använder strejkbrytare som utför arbetet som de strejkande annars utför.

Konflikten handlar framför allt om ackordssystemet. Det är under attack anser facket. När vi jobbar på ackord vet vi värdet av vår kunskap. Vi kan räkna ut värdet på det vi producerar. Man blir prismedveten när man vet vad det man gör kostar. Ackordet lär oss att arbeta smart och när vi arbetar smart och effektivt får vi själva en del av kakan.

Målareförbundet har, precis som Byggnads och de övriga LO-förbunden inom 6F, krävt löneökningar med 3,2 procent på ett år. De 2,2 procent som industrins anställda har fått imponerar inte på Målareförbundets medlemmar. Men jämfört med hotet mot ackordssystemet väger frågan om 3,2 procent lätt. Andra viktiga krav är att arbetsgivarna ska ta mer ansvar för en bra lärlingsutbildning och att resor till och från jobbet i högre grad ska räknas in i arbetstiden. I den senare frågan anser sig facket ha fått stöd i en dom från EU-domstolen i höstas.

Under gårdagen när Målareförbundet aviserade sin strejk avslutade de med orden, ”Tillsammans kämpar vi för rättvisa löner och trygga jobb!”.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se