Kontakta oss

ARBETSLIV

#Metoo: Centralt strejkvarsel för kvinnor 8 mars

Publicerat

den

8MARS Fackförbundet SAC har lagt ett centralt varsel om kvinnostrejk den 8 mars. Strejkvarslet är en del av förbundets kampanj för att uppmärksamma och kräva lika lön för lika arbete. Aktuellt Fokus har talat med SAC om den kommande kvinnostrejken.

Nyligen lagstiftade Island mot lönediskriminering av kvinnor, men i Sverige ser det värre ut. Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB är det justerade lönegapet mellan kvinnor och män 8,5 procent. Vilket innebär tusentals förlorade kronor i månaden. Om man utgår från SCB:s angivna lönegap och medellönen inom det så kallade LO-kollektivet, vilket är drygt 25 000 kronor i månaden, innebär lönediskrimineringen ett genomsnittligt tapp på drygt 2125 kronor i månaden. På ett år innebär det att den genomsnittliga kvinnan förlorar 25 500 kronor om året. Vilket kan översättas med att kvinnor i allmänhet blir blåsta på en månadslön om året, enbart för att dom är kvinnor. Ett faktum som gjort människor mer och mer arga över ojämlikheten. Den 8 mars kommer kvinnor över hela landet strejka i protest mot ojämlikheten.

Aktuellt Fokus har talat med Frederik Batzler från SAC, som är involverad i strejken. Enligt Frederik har strejkvarslet inte lett till några problem från enskilda arbetsköpare, men däremot hade Arbetsgivarverket synpunkter på strejken.

Hur har arbetsköpare reagerat på era strejkvarsel/ert centrala strejkvarsel?

– Jag har inte fått några indikationer på att det ska ha varit några problem från enskilda arbetsgivare. Vi har skickat med ett skarpt formulerat följebrev med strejkvarslen som varnar för konsekvenserna om någon skulle försöka obstruera, säger Frederik batzler och fortsätter.

– Arbetsgivarverket (arbetsgivarorganisationen för Statliga bolag) hade några synpunkter på offentliganställdas rätt att strejka, men det handlade mer om ett klargörande. De är nog inte vana vid politiska strejker, som ju vanligtvis är svåra för offentliganställda att genomföra.

Vad vill ni uppnå med kvinnostrejken?

– Vi vill visa att arbetsplatskamp och strejk är viktiga vapen för att åstadkomma förändring och sätta den politiska agendan. Arbetarkvinnor utsätts ofta för trakasserier och diskriminering. Det finns en stark koppling mellan #metoo och just situationen på arbetsplatserna. Dessutom vill vi uppmärksamma att kvinnoförtycket är en global fråga, genom att lyfta fram vi den sydafrikanska fackföreningen CSAAWU och deras kamp för kvinnors rättigheter.

Hur många tror ni kommer delta i strejken?

– Jag tror att det kommer vara betydligt fler som deltar i år jämfört med förra året. Svårt att säga hur många eftersom varje lokalinstans är självständig och varslar efter eget beslut. Vi får se när vi utvärderar strejken.

Vad kan vi män göra föra att stödja kvinnors kamp för rättvis lön?

– Män ska stödja den feministiska arbetsplatskampen, och förstå att det också ligger i deras intresse att kämpa för jämställda löner.

Pekar ut #Metoo-rörelsen

I SAC:s upprop lyfter fackförbundet upp alla de våldtäkter, sexövergrepp och trakasserier som avslöjades hashtagen #Metoo och som ledde till att en rörelse började formeras. Enligt SAC visar #Metoo-rörelsen hur omfattande och tärande patriarkatet är och skriver att förtrycket finns överallt.

”#Metoo-rörelsen har med all tydlighet visat både hur omfattande och tärande patriarkatet är. Förtrycket, utnyttjandet och diskrimineringen av kvinnor finns överallt, i alla länder och alla kulturer. Kvinnor får lägre löner, har sämre arbetsvillkor och utsätts för sexuella trakasserier på jobbet och i hemmet. Men #Metoo-rörelsen har också visat att tiden är inne för verklig förändring och motstånd. Kvinnor över hela världen vägrar nu ta mer skit.”, skriver SAC.


Text: Maria Johansson
Intervju: Kim Fredriksson

redaktionen@aktuelltfokus.se