Kontakta oss

ARBETSLIV

Malmökrögare polisanmäls för slavarbete

Publicerat

den

MALMÖ   Krogimperiet i Skåne har satt i system utnyttja arbetskraftsinvandrare som slavarbetare för så lite som 10-15 kronor i timmen. Nu har en av delägarna blivit polisanmäld för människohandel och tvångsarbete.

Enligt tidningen Sydsvenskan är offret en man i 40-års åldern som har arbetat i Sverige sedan 2016 och bor inne på en av företagarens restauranger. Riksenheten för internationell organiserad brottslighet i Stockholm bekräftar att man har inlett en förundersökning. Bakom anmälan står Migrationsverket som förlängde mannens uppehålls- och arbetstillstånd så sent som i november 2019.

Riksenheten för internationell organiserad brottslighet i Stockholm har hand om ärendet. Kammaråklagaren Helena Ljunggren säger till Sydsvenskan att det finns en trend inom svenskt näringsliv att utnyttja människor från framförallt Östeuropa.

– Man kan se en trend i att folk från östra delarna av Europa och från andra delar av världen där folk lever i fattigdom, utnyttjas i länder där vi har en högre grad av välfärd.

Aktuellt Fokus har tidigare sammanställt en lista över några av de krogar som utnyttjar sina anställda som slavarbetare. Spana in listan här.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se