Kontakta oss

INRIKES

Högernationalister hånar dödsoffren efter flygkraschen i Iran

Publicerat

den

INRIKES  Flygkraschen i Iran krävde 176 människoliv, flera svenska medborgare har bekräftats bland de omkomna. Nu hånas dödsoffren av nationalister och konservativa på nätet.

Före detta SD-riksdagsmannen tillika Samhällsnytts grundare, Kent Ekeroth, var snabb med att håna dödsoffren efter flygkraschen i Iran som inträffade under onsdagsmorgonen. Anledningen: dödsoffren var bland annat flyktingungdomar från Afghanistan bosatta i Småland. Ekeroth är långt ifrån den enda som hånar dödsoffren. När Aktuellt Fokus granskar reaktionerna på sociala medier framgår det att flera uttalade nationalister och konservativa försöker utnyttja flygkraschen i syfte att sprida rasism. Här är några exempel från det senaste dygnet. Som vanligt har vi valt att inte censurera namnen på hatspridarna.

Efter kraschen valde högermannen, Erik van der Heeg, att fokusera på dödsoffrens härkomst. Vilket utmynnade i flera rasistiska kommentarer på hans privata Facebooksida. Van der Heegs inlägg ledde till massiv kritik från hans egna följare och delar av allmänheten som undrade vad dödsoffrens härkomst har med saken att göra. Efter den massiva kritiken valde van der Heeg att dölja inlägget för allmänheten.

Efter nyheten valde högernationalisten, Jan Sjunnesson, ut och skrev: ”Många ”flyktingar” på hemresa.”. Detta eftersom flera av dödsoffren har visat sig vara svenska medborgare med afghanistanskt ursprung.

Högertwittraren Fredric Morenius utnyttjar flygkraschen i syfte att spä på flyktingmotstånd.

Så här reagerade medlemmarna i Facebookgruppen, ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner”, på att Annika Strandhäll tog avstånd från den öppna rasism som har spridits på nätet efter kraschen.

17 svenska medborgare ombord

Totalt ska 17 svenska medborgare ha omkommit i den tragiska flygkraschen. Bland dessa återfinns en hel småbarnsfamilj från Stockholm. Minst tre stycken svenska barn uppges ha omkommit.

 

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se