NOTISER

Marcus Birro – mannen som förlorade allt

MrcusBirro
KRÖNIKA | Marcus Birro började idag som krönikör på socialdemokratiska tidningen Folkbladet samtidigt som han är krönikör på högerextrema tidningen Nya Tider. Vad har hänt med Marcus. Mannen som en gång i tiden ville förändra samhället. Har tappat bort sig själv på vägen.

När Marcus Birro växte upp tillsammans med storebror Peter i Göteborg upplevde de svenska samhälles baksidor. Det gjorde jag också även om jag är åtta år yngre än bröderna Birro. Det formade bröderna. Båda bröderna hade hjärta till vänster och såg samhället underifrån. Sverige var då som nu ett klassamhälle med en rik överklass och en kämpande arbetarklass. Marcus ville som jag förändra samhället till ett rättvisare, ett mera solidariskt och jämlikare samhälle. Jag har fortsatt kämpa och Marcus har gett upp kampen för länge sedan. Han hade ett hjärta som slog för de svaga. Det hjärtat har blivit till en sten i en konservativ reaktionärs mans kropp. Visst, Marcus liv har inte varit en dans på rosor och han har gjort en resa genom livet. Han har vuxit upp, förlorat själen, förlorat ett barn och gått bort sig. Motgångar och framförallt framgångar förändrar människor. Det gör det med alla, ingen kommer undan. Vissa landar på fötterna, andra på knä och andra tror de aldrig kom ner från himlen utan lever kvar i någon slags bubbla som saknar självinsikt. Men egentligen landade de på huvudet och inser inte att de aldrig vaknade upp ur koman. Marcus Birro faller in i den sista gruppen.

Marcus Birro har inte bara tappat all analys av klassamhälle vi tvingas leva i. Ett samhälle med ökande klyftorna mellan de rika och oss andra. Riskkapitalbolag som flyttar välfärdspengar ut ur landet till skatteparadis. Den upproriska unga killen som vågade ta strid emot etablissemanget försvann. För den klarsynta och revolutionära Marcus Birro är död. Nu är det bara ett tomt och själlöst spöke som bär upp hans arma gamla kropp.

Men skandalernas man och den kristen konservative profeten Marcus Birro vill inte ligga på latsidan. Han har fått anställningar, skrivit och ställer till det. Sen får han sparken och gråter ut. Han kliver in med storm och roffar åt sig en ledande SD-politiker flickvän, skiljer sig från sin fru och börja skriva krönikor i en högerextrem tidning vid namn Nya Tider. Tidningens redaktion har en lång historia av arbete i den högerextrema miljön. Redaktionen var tidigare medlemmar i Nationaldemokraterna, ett parti som var inblandade i flera rasistiska våldsbrott. Bland annat var tidningens chefredaktör Vavra Suks partikamrater i rasideologiska Nationaldemokraterna och deras ungdomsförbund med och attackera Pride-paraden 2003 i Stockholm. En man höll på att dö efter en mycket grov misshandel. Vavra var även med och bildade Nationaldemokraterna och satt stora delar av partiets levnadstid i partiledning.

Chefredaktören och socialdemokraten Widar Andersson sitter i en annan del av Sverige och gnuggar händerna. Marcus Birro ska skriva krönikor för Norrköpingsbaserade socialdemokratiska tidningen Folkbladet. Widar Andersson har inga problem att en man som inte är socialdemokrat, som inte ställer upp på människors lika värde och är för en normalisering av rasismen skriver krönikor i hans tidning. Olof Palme lär vrida sig av skam för det Widar Andersson gör med en anrik socialdemokratisk tidning som Folkbladet. Widar har länge försvarart rasistiska stereotyper, gullat med rasistiska politiker och att Marcus Birro nu bereds plats i Folkbladet är inte konstigt. Det är en del i media-elitens närmande av rasismens tankegods och normalisering. För både Marcus Birro, Jimmie Åkeson, riskkapitalbolagen och Widar Andersson är alla vinnare på rasismens utbredning i samhället. I rasismens spår kommer splittringen. Det är deras sätt att skydda sin egna upphöjda position i klassamhället. För så länge vi slåss med varandra så kommer vi aldrig kunna förändra klassamhället från grunden.

Rickard Karlsson
redaktionen@aktuelltfolkus.se

26 kommentarer

26 Comments

 1. Ulf

  2015-12-12 den 19:42

  Marcus behöver hjälp.

  Som alla vet och som Marcus själv varit öppen med är han alkoholist. Fast han är inte en alkoholist som har tillfrisknat.

  Alla som är alkoholister vet att ingen verklig alkoholist tillfrisknar på egen hand och inte om man inte jobbar dagligen med sin sjukdom.

  Så har det det alltid varit. Det är en sanning mycket gammal. Förmodligen har det varit så sen människan lärde sig trampa druvor.

  Det är uppenbart för var och en av oss alkoholister att Marcus är torrfull. Varje alkoholist som hamnar i konflikt med omvärlden och som retar sig andra, är en vanlig alkis som inte tagit hand om sin sjukdom.

  \”Själviskhet, självupptagenhet, detta tror vi är problemet. Drivna av hundratal olika former av rädslor trampar vi andra på tårna och de trampar tillbaka\”

  Harm och förbittring är alkoholisten fiende nummer ett, den dödar fler alkoholister än allting annat.

  Jag har ingen aning om Marcus tror att han är annorlunda än anda alkoholister eller om han bara är på väg mot flaskan via förnekelse.

  Vägen han slagit in på liknar varje annan alkoholist väg mot det första glaset. Skillnaden är bara att han gör sin resa i offentlighetens ljus, i media.

  Jag, en verklig alkoholist som har tillfrisknat, känner igen varenda steg som Marcus tar. Det är knappast troligt att han orkar stå emot sin sjukdom.

  Jag sätter min högerarm på att han kommer att fortsätta sitt ömkliga förfall. Såvida han inte väljer att ge upp och istället börjar tillfriskna.

 2. Göran

  2015-11-29 den 14:42

  En otroligt träffsäker krönika. Exakt som jag brukar tänka om Marcus Birro och Widar Andersson. Birro är Sveriges mest lättkränkta människa och allt han skriver går ut på att det är synd om honom. Widars s.k. Ledare och medverkan i diverse TV-program har jag alltid förundrats över. När han är med i någon debatt brukar han börja med att säga något skitdumt, som han sedan programmet igenom försöker släta över.

 3. kurt engström

  2015-11-21 den 17:16

  min erfarenhet är att inom vänstern så finns det grupper av människor vars vänsterism är mycket ytlig och verkar mest bygga på ett borgerligt tänkande.Måhända har Marcus Birro inte förändrat sitt tänkande särskilt mycket.

 4. AnnaMaria Risberg

  2015-11-21 den 11:01

  Vilken bra artikel. Sorglig historia det här.

 5. Kao

  2015-11-07 den 20:30

  Birro verkar desperat i sina livsval.

  Har aldrig begripit varför hans skriverier är så bra och viktiga.

  Han svänger som en vindflöjel i sina åsikter, som enbart verkar vara grundade på hans eget mående för tillfället.

 6. Magnus

  2015-10-11 den 11:40

  Birro på Twitter: Buhuuu. Alla avskyr mig. Vad har jag gjort för ont?

  Jag: Det kan ha med att göra att du uttrycker dig högerextremt och sen istället för att lyssna på kritiken hoppar i säng med nazister.

  Birro: Fuck Off! *block*

 7. H.

  2015-10-07 den 19:35

  Alla människor förtjänar en andra chans, Birro havererar bara mer och mer desto mer förskjuten han blir. Citatet från Dr. Glas om att ifall du inte kan bli älskad vill du bli hatad känns mycket närvarande.
  Människor som fastnar i högerextrema organisationer bör bemötas som människor som blir medlemmar i en sekt, alla vet att sekten vill isolera dem och därför ska du göra ditt bästa att stanna kvar, du ska inte argumentera om vad du tycker, utan prata om annat, var det sunda ankaret i personens liv. Så länge Birro inte skriver högerextrema krönikor och redaktionen släpper genom dem ser jag inga problem. Ser det mer som Birros rehabilitering…

 8. Larry

  2015-10-04 den 22:04

  Borde in Birro ägna sig åt sin poesi? Han kallar ju sig själv för poet. Eller är det så att hans prosa är allt för lättviktig och dålig för att försörja sig på? I så fall borde han sluta kalla sig för poet. Misslyckad räcker gott.

 9. Bosse

  2015-10-01 den 08:14

  Mycket välskriven krönika! Gillar den ärliga och trevliga tonen. Än sån här text har ju betydligt större chans att påverka än en \”hat-text\”!

 10. Bertil

  2015-09-15 den 00:41

  Vart var bröderna Birro aktiva? Har alltid uppfattat dom som mer punkare än vänster. Marcus har ju slutat dricka och man får nog se hans \”resa\” från hjärtat till vänster till högerkristen tok som ett resultat av det – oftast försöker man ju att ta sig så långt bort från den man var som alkoholist som möjligt när man väl är nykter. Lägg därtill hans tröttsamma missionärkristenhet; också det ett vanligt resultat hos folk som har gjort tolvstegsprogrammet. Tyvärr för Marcus så verkar det, i alla fall utifrån, som att han inte har lyckats bota det som låg till grund för alla hans destruktiva livsval, både då och nu – nämligen hans behov av att få ta på sig en offerkofta och slåss mot väderkvarnar.

  • AnnaMaria Risberg

   2015-11-21 den 11:43

   Jag har också följt Birros resa, från säkert avstånd. Ja, han är ett typiskt exempel på en tolvstegare, som efter hjärntvätt av sekten fått en skev verklighetsbild. Därtill hans starka kappvändarpersonlighet.

 11. Anders

  2015-09-08 den 22:02

  Örjan:
  Stämmer. Men Marcus Birro är beredd att sälja krönikor till vem som helst för pengar. Högerextremister denna gång. Nästa gång nazisterna i Svenska motståndsrörelsen om de är beredda att betala en slant. Är där man bör lägga fokus och det som man kritiserar han för.

 12. Örjan lundgren

  2015-09-08 den 21:47

  Stämmer det att som Marcus B…svarar att krönikan köptes och redan varit publicerat…undrar örjan

 13. Anders

  2015-09-08 den 19:38

  En mycket bra krönika.

  Marcus Birro bekräftar på twitter att han låtit publicera krönika i högerextrema Nya Tider. så Rickards belägg bekräftas av Marcus Birro själv.

  Marcus Birro skriver:
  \”@Arbetarklassnu @Folkbladet Såja… ta det lugnt nu. De köpte en redan publicerad krönika för återanvändning.\”

 14. nux

  2015-09-08 den 18:31

  Lasse:
  Ärligt talat så tycker jag din kommentar var kontig. Tycker inte Rickard sitter på några höga hästar, tvärt om utan kritiserar Marcus Birro från ett underifrån perspektiv på den mediaelit som Birro blivit en del av. Blir konstigt också när man inte får kritisera Birro när han sviker sina tidiga ideal gång på gång och blir en kappvändare konservativ stolle som skriver krönikor i en högerextrem tidning. Men det får man väll inte säga i det här landet.

 15. Johan

  2015-09-08 den 08:25

  Folkbladet må ha varit Socialdemokratisk en gång i tiden. Nu ägs den (liksom alla tidningar i regionen) av NTM-koncernen. Alltså Norrköpings Tidningar. Här är alla sanningar vi serveras färgade av blått.

 16. Lasse

  2015-09-08 den 06:31

  Men för helvete, hoppa ner från din höga häst, Rickard! En sak som jag insett med er, det är att det inte finns någon som helst stolthet och ära i era kroppar, så snart någon har någonting med sd att göra så ska det tryckas ner, gärna så djupt ner i skorna ni bara kan för att visa er avsky och ert hat mot oliktänkande. Ni är vuxna människor men beter er som en grupp töntiga fjortisar. Och ni ska föreställa er att vara \”bättre\”?! Jävla fjanterier är vad ni sysslar med.

  • Kalle

   2015-09-08 den 18:29

   Texten nämner inte ens SD. ND däremot men det är ju å andra sidan samma skit, liksom rasist som rasist.

  • Dosan

   2015-09-12 den 17:23

   Wow, blev någon lite butthurtad av krönikan? Kolla förresten lite i backspegeln också, eller menar du på fullaste allvar att SD är toleranta mot oliktänkande? Attans, där halkade du visst på ditt eget bananskal.

 17. Mats

  2015-09-08 den 06:23

  Kalasbra och framförallt träffsäker krönika, beträffande Marcus Birro alltså.

  Att denne fejksosse till chefredaktör på tidningen Folkbladet Widar Andersson alltid haft mer eller mindre inskränkta o reaktionära åsikter är väl allmänt känt, men att ta in en sådan som Marcus Birro för att skriva krönikor är inte bara allmänt korkat, det förtydligar bara bilden av Widar Andersson som den reaktionära högerman som han egentligen är.

  Slutligen, att sossarna inte gör sig av med den \”gode\” Widar Andersson säger dessvärre mer om vilka värderingar som florerar inom det socialdemokratiska toppskiktet nuförtiden.

  • Göran

   2015-11-29 den 14:26

   Är det verkligen Sossarna som tillsätter chefredaktör? Det är ju den Moderata tidningen NT som äger Folkbladet

 18. Volvo

  2015-09-07 den 23:56

  Huvudet på spiken..Birro är sannerligen.ett själslöst spöke. Sorgligt öde när man tänker efter.

 19. Carsten Palmer Schale

  2015-09-07 den 23:10

  Jag tillbringade några år i Göteborgs radikala kretsar, men utanför den grupp där båda bröderna Birro ingick. Men jag såg dem, hörde dem, pratade med dem. Peter var aldrig, och är fortfarande inte, något problem. Marcus var det då, och är det nu. En högst osympatisk människa, som inte bara alltid satt sig själv i centrum, utan dessutom understött allt mer reaktionära åsikter. Widar Andersson har under åtminstone 25 år stått stadigt till höger.

 20. Örjan lundgren

  2015-09-07 den 22:55

  Mycket bra skrivet Rickard du har talang…men vad är svaret ifrån BIRRO

 21. Anders

  2015-09-07 den 22:05

  Frågan är hur Folkbladet ser på att de sammankopplas genom Birro till en högerextrem tidning. Men Widar Andersson, Chefredaktör för Folkbladet ser säkert inget problem. Är samma åsikter som han sprider på ledarsidan, normalisering av rasismen och allmän borgerlighet.

 22. nux

  2015-09-07 den 16:19

  Mycket bra krönika. En käftsmäll från vänster på Marcus Birro.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp