Kontakta oss

NOTISER

Hotfulla rasister har slängts ut från Sorgenfrilägret – Fler frivilliga sökes

Publicerat

den

sorgenfrilägret
MALMÖ| Solidaritetsaktivister vid Sorgenfrilägret i Malmö uppger att flera rasister har handgripligen körts ut från lägret under dagen. I eftermiddags eskalerade läget och nu under kvällen och natten ombeds folk att ta sig till lägret för att stötta.

Enligt aktivister på plats behövs fler frivilliga vid lägret. Enligt uppgift ska flera rasister tagit sig in i lägret och sedan slängts ut ett flertal gånger under dagen.

Under morgonen började rasister samlas utanför lägret med verbala hot och provokationer som följd. Bland de mest kända ansiktena återfanns bland annat Johnny Larsen, kriminell våldsbrottsling som har varit med att grunda den organiserade brottsorganisationen Hells Angels. Förutom Larsen syntes även Tobbe Mårtensson till på platsen. Mårtensson är ledare för det rasistiska partiet Riksdemokraterna. Mårtensson är dömd för en rad hot och har sedan länge varit en profil på sociala medier som har gjort sig ett namn genom att posta rasistiska och högerreaktionära videoklipp.

Hotade med hundar och vapen
I samband med att rasister och SD-sympatisörer hade samlats vid lägret uttalades även grova hot mot lägrets romska hemlösa och solidaritetsaktivister. Enligt Johanna Nilsson som är verksam i Solidaritet för EU-migranter och föreningen Kontrapunkt lovade rasisterna att de skulle komma tillbaka med vapen.

– De poängterade att om polisen inte påbörjade vräkningen idag så skulle de själva gå in i lägret och göra det själva med hjälp av hundar och vapen.

Under söndagskvällen och natten till måndag skedde flera olika attacker mot lägret. Aktuellt Fokus kunde bland annat rapportera om hur okända män slängde en så kallad ”kvartersbomb” mot de boende och hur en bil försökte meja ned människor i anslutning till lägrets huvudingång. Dessa attacker var däremot inte de enda. Under natten körde bland annat bilar förbi och kastade in stenar, flaskor och knallskott. Även maskerade hotfulla män ska ha dykt upp under natten.

Aktivister och boende som Aktuellt Fokus har talat med under måndagseftermiddagen säger att de gärna vill att fler frivilliga krafter i Malmö med omnejd tar sig till lägret för att hjälpa till.

– Rasister hotar en stor grupp människor i vår stad och så ska det fan inte vara, jag är här för att visa solidaritet och praktisk antirasism säger en av de frivilliga vid lägret som har kommit dit för att hjälpa till.

Text: Redaktionen
Foto: Jenny Eliasson

redaktionen@aktuelltfokus.se