Kontakta oss

INRIKES

Tusentals demonstrerade för BB i Karlskoga – hånas av S-politiker

Publicerat

den

INRIKES Förlossningen på Karlskoga lasarett kommer läggas ner. Nedläggningen möttes av en massiv demonstration från lokalinvånarna. Nu idiotförklaras demonstranterna av en lokal S-politiker.

Förlossningen på Karlskoga lasarett kommer att läggas ner. Bakom beslutet står kvinnoklinikens verksamhetschef som hänvisar till patiensäkerheten. I helgen genomfördes det en stor demonstration i protest mot nedläggningen. Över 5000 personer demonstrerade, ett stor antal då det enbart bor runt 30 000 invånare i kommunen.

En av de som protesterade var barnmorskan Britt Larsson. Hon håller inte med verksamhetschefen.

– Vi tycker att det är fel eftersom vi anser att vi har en säker vård. Vi har ett gruppteam för omhändertagande av akut sjuka barn som har väldigt väl inarbetade rutiner, säger Larsson till aftonbladet.

Hånas av S-politiker

Socialdemokraten Andreas Svahn är regionstyrelsens ordförande i region Örebro. Efter demonstrationen skrev han ett facebookinlägg som många tolkade som en idiotförklaring av demonstranterna.

Samtidigt som han enligt sitt inlägg eftersträvar seriösa samtal är det långt ifrån den tonen han själv använder mot oliktänkande.

Trots Svanhs förakt mot demonstranterna driver partiet en annan linje. Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län har beställt en kartläggning av verksamheten för att se vad som krävs för att återöppna förlossningsavdelningen.

Efteråt har Svahn skrivit ett nytt inlägg där han påstår att hans ursprungliga inlägg inte handlade om demonstrationen. Inlägget ska istället ha handlat om medelåldersmän som hånar miljöaktivisten Greta Thunberg.

Katastrofresultat för socialdemokraterna

Nedläggningen av förlossningen är långt ifrån den första i landet. Runtom i Sverige pågår en trend där vården på landsbygden läggs ner. Det mest kända fallet är nedläggningen av BB i Sollefteå där invånarna valt att ockupera BB i protest.

Socialdemokraterna i Region Västernorrland var de som drev på nedläggningen av Sollefteå BB. Trots ockupationen och de massiva protesterna valde socialdemokraterna att inte ändra sig. I landstingsvalet tappade socialdemokraterna hela 33,7% av väljarna och landade på ett rekordlågt resultat på 14%. Vinnarna i valet blev vänsterpartiet som fick 26,3% av rösterna och nystartade Sjukvårdspartiet – Västernorrland som fick 32,6% av rösterna. Det var de två partierna som främst kämpade för att öppna BB igen.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se