INRIKES

Protester mot Turkiet på Arlanda

STOCKHOLM | Protester mot den turkiska statens massakrer på civila har blossat upp på Arlanda flygplats norr om Stockholm. Tidigare under dagen har protester skett på andra platser i landet.

Protestaktionen kom till efter den fruktansvärda nyheten om turkiska massmord på kurdiska civila i Kurdistans turkiskockuperade delar. Enligt kurdiska källor har turkiska militärer slagit till mot källarutrymmen i staden Cizre. På plats ska flera kurdiska civila ha försökt gömma sig undan den turkiska militärens våld – senare hittades deras sönderbrända kroppar. Turkiet bekräftar tillslag men säger att militären endast dödade medlemmar från Kurdistans Arbetarparti, något som ses som legitimt i den starkt konservativa staten.

Turkiskt stöd till Daesh
PKK är idag terrorstämplade av Turkiet och bedriver ett omfattande krig mot det islamistiska salafistnätverket Daesh som är mer känt som Islamska Staten i västvärlden. Tillsammans med YPG utgör PKK:s styrkor bland de mest framgångsrika styrkorna i kriget mot Daesh.

I Turkiet har presidenten Erdogan och AKP-partiet drivit landet i en mer islamistisk riktning. Staten har även bedrivit samarbete med Daesh samtidigt som man har blivit alltmer diktatorisk, yttrandefriheten är i praktiken avskaffad när det gäller kritik mot Erdogan.

På den sociala mikrobloggen Twitter florerar flera bilder på de civila dödsoffren i Cizre. Bland offren ska även barn ha funnits med. På Arlanda skanderade aktivisterna att Turkiet bär blod på sina händer. Tidigare idag demonstrerade människor utanför Turkiska ambassaden i Stockholm. Bakom protestaktionerna står bland annat Bakurkommittéerna.

Även i Göteborg och i Karlstad har människor manifesterat mot de turkiska massmorden på civila. Flera demonstranter har öppet visat sitt stöd för det arbetarvänliga partiet PKK.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

To Top