Kontakta oss

INRIKES

Protester mot Turkiet på Arlanda

Publicerat

den

STOCKHOLM | Protester mot den turkiska statens massakrer på civila har blossat upp på Arlanda flygplats norr om Stockholm. Tidigare under dagen har protester skett på andra platser i landet.

Protestaktionen kom till efter den fruktansvärda nyheten om turkiska massmord på kurdiska civila i Kurdistans turkiskockuperade delar. Enligt kurdiska källor har turkiska militärer slagit till mot källarutrymmen i staden Cizre. På plats ska flera kurdiska civila ha försökt gömma sig undan den turkiska militärens våld – senare hittades deras sönderbrända kroppar. Turkiet bekräftar tillslag men säger att militären endast dödade medlemmar från Kurdistans Arbetarparti, något som ses som legitimt i den starkt konservativa staten.

12687795_952244234830470_3069574959285901009_n

Turkiskt stöd till Daesh
PKK är idag terrorstämplade av Turkiet och bedriver ett omfattande krig mot det islamistiska salafistnätverket Daesh som är mer känt som Islamska Staten i västvärlden. Tillsammans med YPG utgör PKK:s styrkor bland de mest framgångsrika styrkorna i kriget mot Daesh.

I Turkiet har presidenten Erdogan och AKP-partiet drivit landet i en mer islamistisk riktning. Staten har även bedrivit samarbete med Daesh samtidigt som man har blivit alltmer diktatorisk, yttrandefriheten är i praktiken avskaffad när det gäller kritik mot Erdogan.

På den sociala mikrobloggen Twitter florerar flera bilder på de civila dödsoffren i Cizre. Bland offren ska även barn ha funnits med. På Arlanda skanderade aktivisterna att Turkiet bär blod på sina händer. Tidigare idag demonstrerade människor utanför Turkiska ambassaden i Stockholm. Bakom protestaktionerna står bland annat Bakurkommittéerna.

Även i Göteborg och i Karlstad har människor manifesterat mot de turkiska massmorden på civila. Flera demonstranter har öppet visat sitt stöd för det arbetarvänliga partiet PKK.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se