Kontakta oss

INRIKES

Privat friskola anställde flera IS-terrorister

Publicerat

den

INRIKES Sedan tidigare sitter Vetenskapsskolans VD inlåst på order av Säpo. Nu visar det sig att minst fyra IS-återvändare har arbetat på deras skolor. Flera andra anställda har kopplingar till den islamistiska miljön.

Nätsajten Doku kan nu avslöja att friskolekoncernen Vetenskapsskolan har anställt flera IS-återvändare. Anställningarna ska ha skett efter att personerna återvänt från det syriska inbördeskriget och behövt jobb. Ytterligare sju anställda ska vara en del av den islamistiska miljön i Sverige.

15 maj i år blev Vetenskapsskolans tidigare VD, Abdel Nasser El Nadi hämtad av Säpo och satt i förvar. Skolinspektionen har nu tillsatt en utredning om skolans verksamhet. Skolan startade för tio år sedan och sedan 2013 har skolan tagit 223,7 miljoner från svenska skattebetalare.

De IS-återvändarna som anställts av skolan har haft flera olika roller inom IS. En 33-årig kvinna flyttade ner med sina barn. Hennes make Hassan Al-Mandlawi är dömd till livstidsfängelse för terrorbrott. Det finns ett progagandaklipp med maken där han halshugger två personer. Kvinnan anställdes av skolan när hon återvänt hem till Sverige.

En annan person är en 60-årig kvinna som följde med sin dotter ner till IS. Sedan tidigare hade hennes son anslutit sig. När hon återvände har hon jobbat både för Vetenskapsskolan och som barnskötare för Göteborgs kommun.

En 32-årig man som umgåtts i islamistiska kretsar i Sverige reste enligt egen utsago ner till IS för att hjälpa med förnödenheter. Han är tidigare känd som religiös föreläsare och poet. Efter att IS intog Mosul skrev han en hyllningsdikt om bland annat att huvuden skulle rulla. Han blev anställd när han återkommit till Sverige.

En fjärde person är en 29-åring som också enligt egen utsago rest ner för att ägna sig åt hjälpverksamhet anställdes av skolan vid hemkomsten till Sverige. Han är en av de personer Säpo följer.

Skolchefen: Vi följer lagen
Sven-Erik Berg är skolchef på Vetenskapsskolan i Göteborg. Enligt honom följer skolan lagen och de begär ut belastningsregistret för alla anställda. På belastningsregistret syns det inget då återvändarna inte är dömda för terrorbrott i Sverige.

Skolan har också en värdegrund som han menar att alla anställda följer. Skolan har sedan tidigare fått kritik för sin utbildning. Bland annat tvingades kvinnor att sitta längst bak i klassrummen. Skolan saknade också tillräcklig sex- och samlevnadsundervisning enligt Skolinspektionen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se