Kontakta oss

EKONOMI

Medlemsstorm efter Kommunals högervändning: ”Borde inte du ta en jävligt lång Time Out?”

Publicerat

den

INRIKES| Fackförbundet Kommunal sviker medlemmarna och säger nu ja till vinster i välfärden. Det står klart efter att Kommunalordföranden Tobias Baudin förklarat förbundets nya högerpolitik med att förbundet ställer sig positiva till vinstjakt inom vården.

Det är i en intervju med Dagens Industri som Kommunalordföranden Tobias Baudin förklarar Kommunals högersväng med att vinstbegränsningen inte bör gälla vården.

– Jag tycker att regeringen bör hålla sjukvården utanför. Vård, skola och omsorg är sektorer som ser väldigt olika ut. Inom sjukvården har professionen en väldigt stark roll och sjukvården är strikt reglerad när det gäller hur vården ska bedrivas, säger Tobias Baudin till DI.

Kommunalordförandens utspel kommer oväntat för den breda allmänheten. Så sent som för tre månader sedan presenterade Tobias Baudin en rapport om skillnaderna mellan privat och kommunal vård. I ett pressmeddelande från Kommunal tog Baudin bland annat upp den negativa situationen för privatanställda inom vården där bland annat andelen otrygga anställningar och rättvis lönesättning skiljer sig åt betydligt: ”Oavsett om välfärden drivs i offentlig eller privat regi gör de anställda ett oerhört viktigt arbete, som tyvärr inte värderas så som det borde” konstaterade Tobias Baudin.

Kommunaltoppens utspel tolkas av många som en kovändning och har redan skapat protester inom Kommunal. Framförallt är det medlemmarna som är starkt negativa till högervridningen. På sociala medier har flera medlemmar vädrat sina åsikter om ledningens beslut och det är inga muntra åsikter som förs fram.

 

”Dags för oss medlemmar att säga vad vi tycker!” skriver Joacim

 

”Hur mycket har du fått för det uttalandet, Tomas Baudin?
Borde inte du ta en jävligt lång Time Out?” skriver Alex

 

”Kommunal har utan medlemmarnas samtycke tagit ett mycket dåligt beslut. Jag kommer verkligen inte vara med i ett fackförbund som säljer ut välfärden. Om man missat något å är kommunal en verksamhet där vi medlemmar äger organisationen. Utan oss medlemmar inget fackförbund. Gör som jag maila förbundet och klaga. Detta var droppen som fick bägaren att rinna över.” skriver Bertil.

 

 

”Undra hur han definierar ordet solidaritet?
Han ger också ett utmärkt exempel på hur borgerliga dagens socialdemokrater och fackföreningsföreträdare är. 1969 ansåg socialdemokratin att det var oetiskt att göra vinster på sjuka människor. Så man förstatligade apoteken.” skriver Ove.

 

 

Redaktionen
Foto: Arbeiderpartiet

redaktionen@aktuelltfokus.se