Kontakta oss

NOTISER

Miljoner väntas delta i Europeisk aktionsdag mot EU:s flyktingpolitik på lördag – Stora manifestationer utlovas i Sverige

Publicerat

den

linje17
INTERNATIONELL SOLIDARITET| Europas sociala- och utomparlamentariska har utlyst en internationell aktionsdag mot EU:s inhamana flyktingpolitik. I Stockholm väntas tusentals delta i en utomparlamentarisk demonstration på Sergels Torg på lördag. Politiker har förbjudits från att tala.

Nu på lördag den 12 September kommer det genomföras manifestationer över hela Europa till stöd för människorna som flyr krig, folkmord och terror i Mellanöstern. Under parollen #EuropeSaysWelcome: European Day of Action for Refugees, anordnas totalt 78 manifestationer i europeiska städer. En stor del av Europas sociala och utomparlamentariska rörelser kommer att delta i aktionsdagen och antalet grupper och rörelser som har anslutit sig bara växer.

I Sverige anordnas det manifestationer i Stockholm, Malmö, Luleå, Västerås, Göteborg och Gävle. Av att döma av de olika eventen på Facebook kan det bli flera miljoner människor på Europas gator den 12 september för en humanare flyktingpolitik.

Manifestationerna anordnas i protest mot EU:s flyktingpolitik. Efter alla drunkningsolyckor i medelhavet, övergivna lastbilar med omkomna flyktingar och bilder på avlidna barn som spolats upp på badstränder har majoriteten fått nog. Protesterna är riktade mot politikerna som bygger murar och högermedia som målar upp flyktingvågen som en kris för välmående européer.

Folk har tröttnat på det stängda Europa och när tiotusen på Island vill öppna sina hem för flyktingar och över trettiotusen demonstrerar i Österrike är det ett tecken på att Europa måste bryta den nuvarande politiken.

Stor manifestation väntas i Stockholm

I Stockholm väntas flera tusen personer delta på lördagens manifestationen som hålls på Sergels Torg klockan 14.00. Demonstrationen som anordnas av aktivist- och demokratirörelsen ”Linje 17” går under parollen, ”Säkra flyktvägar för sjutton!”. Till skillnad från tidigare manifestationer i Stockholm och i Göteborg kommer partipolitiker inte få lov att hålla tal.

Aktuellt Fokus har talat med Pär från Linje 17 angående demonstrationen för säkra flyktvägar som Nätverket linje 17 anordnar i centrala Stockholm på lördag 12/9. Till Aktuellt Fokus säger Pär att man räknar med god uppslutning med tanke på den uppsjö av solidariska initiativ som finns i hela landet.

– Det ger hopp och kraft att se alla människor som tar ansvar för att ta emot människor på flykt, som ordnar med transporter, boenden, vatten, mat och allt det nödvändigaste. Nu är det viktigt att lyfta kravet på mer ansvarstagande även på politisk och europeisk nivå.

På frågan om varför man väljer att demonstrera just nu och inte för ett par månader sedan då situationen var minst lika allvarlig för de flyende människorna svarar Pär att det genom åren har förekommit demonstrationer för att förbättra flyktingars situation, det har bara inte funnits det genomslag i samhället som fallet är nu.

– Trycket underifrån på politikerna har formligen exploderat den senaste veckan och det är viktigt att vi gemensamt ser till att det trycket blir än större inför EU:s krismöte på måndag.

Linje 17 har sedan tidigare kommunicerat att demonstrationens avsändare är sociala rörelser och röster utanför de parlamentariska strukturerna.

– De som har makten att fatta beslut i linje med våra krav och som inte har gjort det tidigare är inte de som ska tala för manifestationen. Det som står i centrum är den mänskliga rättigheten att söka asyl och människors möjlighet att faktiskt göra det på ett säkert sätt – det ska inte handla om att samla politiska poäng. Det här är ett tillfälle för politikerna att lyssna på oss och ett tillfälle där vi får lyssna på varandra.

– Det krävs att säkra flyktvägar tas fram, att transportörsansvaret avskaffas, att Dublinförordningen rivs upp och att EU-länderna solidariskt tar emot de människor som tvingats på flykt. Vad kan det finnas att diskutera så länge människor dör vid våra gränser?

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se