Kontakta oss

UTRIKES

Miljonstöd insamlat till boxaren som räddade gula västarna från polisvåld

Publicerat

den

UTRIKES Den franska boxaren som slog tillbaka har fått över en miljon kronor i donationer som ska täcka rättegångskostnader. Det politiska etablissemanget rasar mot insamlingen.

Aktuellt fokus har tidigare rapporterat om den franska boxaren Christophe Dettinger som slog tillbaka mot polisvåldet i samband med en demonstration. Efter att filmer från händelserna spridits på sociala medier valde Dettinger att överlämna sig själv till polisen. En insamling på plattformen Leetchi som skulle täcka rättegångskostnader nådde på några dagar upp till nästan 1,3 miljoner kronor. Efter att det politiska etablissemanget blivit ursinninga på insamlingen stängdes den ner av Leetchi.

Dettinger säger att han blev förbannad på polisen efter att han och hans fru blivit träffade av tårgasgranater. Han blev också provocerad när han såg polisvåldet mot demonstranterna och kunde inte hålla tillbaka sina känslor. Han erkänner att han inte agerat helt korrekt.

– Jag demonstrerar för alla pensionärer, för mina barns framtid, för ensamma kvinnor, för allt vi slåss för. Jag är en gul väst. Jag har folkets ilska inuti mig. Mot att det alltid är den lilla människan som ska betala, sa Dettinger enligt the guardian.

Gula västarna i Frankrike startade först som en protest mot den franska presidentens Macrons planerade höjning av dieselskatten. Stora protester ledde till att Macrons fick ångra sig och ta bort höjningen. Efter det har de gula västarnas protester fortsatt och utvidgats till en kamp mot nyliberala etablissemanget. Här kan du läsa om de gula västarnas kravlista.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se