Kontakta oss

EKONOMI

Miljontals skattepengar går till oanvändbar tjänst

Publicerat

den

EKONOMI Region Skåne har tecknat ett treårigt avtal IT-avtal som inte går att använda. Avtalet skulle outsourcat sekretessbelagd information utomlands men fick stoppas. Trots att tjänsten inte används kostar det skattebetalarna flera miljoner.

Region Skåne har tecknat ett treårigt IT-avtal med det amerikanska bolaget Servicenow. Avtalet är en del av Region Skånes pågående digitalisering. En del av IT-avtalet innebär att Region Skåne skulle använda sig av molntjänster, vilket innebär att informationen skulle lagras på internet. IT-avtalet innebar att Region Skåne skulle lagra sekretessbelagd information utomlands på Servicenows servrar i Holland. Det kunde leda till att informationen blev tillgänglig för utomstående.

Eftersom att Region Skåne har höga säkerhetskrav när det kommer till att lagra information blev de tvungna att avbryta lagringen. Trots att Regionen avbrutit tjänsten får de fortsätta med sina utbetalningar till det amerikanska företaget. Avtalet har hittills kostat skattebetalare 12 miljoner kronor och fortsätter att kosta 1 miljon kronor för varje månad som passerar. Region Skåne har försökt om förhandla sedan ett år tillbaka men utan framgång.

Den som skrev på IT-avtalet är Region Skånes IT-chef, Jan Svensson. Han anställdes i februari förra året. I en intervju med Expressen skyller han på att IT-avtalet redan var färdigt och enbart inväntade hans signatur när han tillträdde tjänsten. Det tog åtta månader innan Svensson förstod innebörden av det nya IT-avtalet och satte stopp för det.

Inte första outsourcingskandalen
Region Skånes beslut om att outsourca viktig IT-information är inte den första skandalen som skapats av outsourcing. Under förra sommaren uppmärksammades den så kallade IT-skandalen på Transportmyndigheten.

Alliansens förra IT-minister Anna-Karin Hatt är den person som ligger bakom att flera myndigheter väljer att outsourca sina IT-tjänster. Det var 2011 som Hatt och alliansregeringen startade outsourcingen av olika myndigheters IT-tjänster. Anledningen till att IT-tjänsterna skulle outsourcas var för att spara skattepengar.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se