Kontakta oss

EKONOMI

Här är svenskarna som tjänar miljarder på saudiska regimen

Publicerat

den

Flera av Sveriges mäktigaste kapitalister gör omfattande affärer med Saudiarabien. Samma regim är en av världens största sponsorer av islamistisk terrorism. Här är några av de svenskar som tjänar mångmiljoner på den saudiska regimen.

Saudiska regimens uppmärksammade styckmord på journalisten Jamal Khashoggi har stora delar av världen att reagera med avsky. Mordet som skedde inne på Saudiarabiens konsulat är inte det enda uppmärksammade illdåd som kopplas till regimen. I det pågående kriget i Yemen svälter man ut hela byar. Saudipengar har sponsrat så många islamistiska terrorgrupper att landet kan beskrivas som världens största jihadfinansiärer. Listan över Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter kan göras lång och då har vi inte nämnt regimens offentliga halshuggningar och extrema kvinnoförtryck.

Politikerna känner till att Saudiarabien är den internationellt erkända versionen av Islamska Staten. Trots det är det få som vågar ta avstånd från en av världens värsta diktaturer. Både S-ledda mittenregeringar och M-ledda högerregeringar har gett vika för näringslivets krav på ökad handel med den islamistiska diktaturen. Idag tjänar ägarklassen och företagsledare åtskilliga miljoner på affärer med Saudiarabien, miljardaffärerna utnyttjas sedan av regimen för att legitimera den extrema diktaturen.

Aktuellt Fokus har tittat på närmare på några av Sveriges kapitalister som tjänar pengar på och legitimerar den lagliga versionen av terrorsekten Islamiska Staten.

Foto: SEB Group

Marcus Wallenberg – Styrelseordförande Saab

Född: 1956

Bor: Storgård i Ösmo utanför Stockholm.

Saab säljer vapen till Saudiarabien. Mellan 2010 och 2014 har Saab sålt vapen till diktaturen för ett värde av 5 miljarder kronor. Vapnen används numera i Jemen där Saudiarabien är inblandade i det pågående inbördeskriget.

Foto: Holger Motzkau 2010, Wikipedia

Stefan Persson – Huvudägare H&M

Född: 1947

Bor: Palats i Ramsbury England samt på Östermalm i Stockholm.

 

H&M har flera butiker i Saudiarabien där de säljer sina kläder. I samband med den kontroversiella Saudiaffären var Persson en av de näringslivsprofiler som visade sitt stöd för diktaturen.

Foto: LCC

Isabella Löwengrip – Bloggerska & företagare

Född: 1990.

Bor: Klotmurklevägen på Lidingö.

 

 

Löwengrip har släppt en sminkkollektion i diktaturen. Hennes affärsidé möttes av kritik från hennes följare men hon svarade med att det var bättre att påverka med sitt bolag än att vara med på en bojkott. Trots att det gått över ett år har hennes företag inte varit synliga med något stöd för landets utsatta kvinnor.

Foto: American Chamber of Commerce in Sweden

Mattias Lewrén – VD Accenture

Född: 1963

Bor: Lyxvilla på Dalarö i Stockholms skärgård.

 

Accenture är ett IT-företag som bedriver verksamhet i diktaturen.

Foto: Skanska Group

Fredrik Lundberg – största majoritetsägare Skanska

Född: 1951

Bor: Strandvägen 13 Djursholm.

 

Sverige har en lång historia av ett hemligt samarbete med diktaturen och ett av de svenska företagen som varit inblandade är Skanska. På 1980-talet var Skanska med och bildade ABV Rock Group som byggt flera militära anläggningar.

Foto: Scania Group

Henrik Henriksson – VD Scania

Född: 1970

Bor: Lyxlägenhet i Vasastan i Stockholm.

 

Foto: Gustav Lindh 2016

Peter Wallenberg – Styrelseledamot Scania

Född: 1959

Bor: Herrgård på Drottningholm.

 

Foto: Ericsson

Nina Macpherson – Styrelseledamot Scania

Född: 1958

Bor: Lyxvilla i Stocksund utanför Stockholm.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se