Kontakta oss

INRIKES

Utrikesministern: Avtalet med Amineh gäller inte längre

Publicerat

den

INRIKES Avtalet som slöts mellan Amineh Kakabaveh och Socialdemokraterna är inte längre aktuellt. Kakabaveh som räddade den sittande regeringen är starkt kritisk.

I riksdagen har den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh haft det avgörande mandatet som Socialdemokraterna behövt vid flera voteringar. För att Magdalena Andersson skulle bli vald till statsminister förra hösten behövde de Kakabavehs stöd.

För att Kakabaveh skulle ge sitt stöd till Socialdemokraterna krävde hon att Sverige fördjupar sitt samarbete med det Demokratiska unionspartiet, PYD vars gerillor YPG och YPJ var den största drivkraften bakom krossandet av terrorsekten IS. Partiet skulle också ge sitt stöd deras turkiska systerparti HDP vars partiledare Selahattin Demirtaş fängslats av den turkiska regimen.

PYD och dess gerillor är terrorklassade av Turkiet. Trots Turkiets terrorklassning var PYDs gerilla YPG Natos främsta allierade i kampen mot IS.

Socialdemokraterna skrev ett avtal där de lovade sitt stöd. Tidigare i månaden lovade partiet också att avtalet fortfarande var aktuellt när de återigen behövde Kakabavehs mandat för att få igenom sin budget samtidigt som Turkiet hotat med att stoppa Sveriges Nato-inträde.

Idag när Turkiet valt att släppa in Sverige i Nato säger nu utrikesministern att deras avtal med Kakabaveh inte längre är aktuellt.

– Den överenskommelsen gäller 2021-2022, till riksdagen stänger, och är mellan partiet och Kakabaveh, säger Utrikesministern Ann Linde (S) till Aftonbladet.

I avtalet som skrivits under av Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och Kakabaveh finns det dock inget slutdatum likt Linde påstår.

Linde bekräftar också att deras överenskommelser med Turkiet innebär att Sverige inte får ge något stöd till PYD.

Kakabaveh har svarat Socialdemokraternas svek med att hon vill ha en misstroendeomröstning mot Utrikesministern. Hon riktar också kritik över vilken riktning den svenska utrikespolitiken rör sig åt.

– Att de nu ger efter för en islamistisk diktatur och Erdogans auktoritära regim är väldigt oroväckande, säger Kakabaveh till TV4.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se