Kontakta oss

NOTISER

Mindre otrygghet efter facklig seger

Publicerat

den

kommunal
OTRYGGA SVERIGE
| Socialdemokraterna och Kommunal har i dagarna nått en överenskommelse med Kalmar Länstrafik. När KLT genomför sin nya trafikupphandling kommer ett av anbudskraven att vara att busschaufförerna får behålla sina nuvarande tjänster. Socialdemokraterna,Vänsterpartiet och Miljöpartiet representerar majoriteten i Landstinget i Kalmar län.

Om bara några veckor lägger KLT och landstinget ut anbudsunderlaget för den nya stora trafikupphandlingen i Kalmar län. En upphandling som kritiserades kraftigt av Kommunal eftersom de första förslagen inte innehöll någon garanti för att dagens busschaufförer fick behålla sina tjänster. När busschaufförer behöver söka om sina tjänster så är risken stor att fackligt aktiva, de som vågar stå upp för en bättre arbetsmiljö och VAB:ar för mycket enligt arbetsköparen kan sållas ut. Men nu har Socialdemokraterna i landstinget och fackförbundet Kommunal kommit överens. Busschaufförerna ska få behålla sina jobb om ett annat bolag tar över kollektivtrafiken. Personalen följer med över. Nu bör andra landsting gå samma väg för att få bort denna otrygga anställning i landstingsstyrd bussbransch.

– Vi är otroligt glada över att vi har fått gehör i den här viktiga frågan, säger Mahlin Bergman, avdelningsordförande Kommunal Sydost.

Vid sidan av personalövertagande är Socialdemokraterna och Kommunal också överens om att ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor samt krav på att privatanställda ska ha samma grundlagsskyddade yttrandefrihet, meddelarfrihet och meddelarskydd, som offentligt anställda har idag.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se