Kontakta oss

INRIKES

Ministerkandidatens toppstyrning satte stopp för satsningar mot hedersförtrycket

Publicerat

den

Faksimil Youtube

GRANSKNING    Säger sig värna brottsoffren. Samtidigt körde Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson  över demokratin i det egna ungdomsförbundet – för att motarbeta kvinnojourer och satsningar mot hedersförtrycket.  Det visar Aktuellt Fokus granskning av Sverigedemokraternas ungdomsförbund och ministerkandidaten Tobias Andersson.

Sverigedemokraternas ungdomsorganisation Ungsvenskarna uppmanade medlemmarna till att komma med förslag som förbundet sedan kunde föra vidare till Sverigedemokraternas partistyrelse. Men när ledningen för Ungsvenskarna ansåg att medlemmarna hade röstat fram fel sorts frågor presenterades aldrig förslagen. Den som stoppade förslagen var Sverigedemokraternas rättspolitisk talesperson Tobias Andersson som kandiderar till justitieministerposten i valet 2022.

Det var i oktober 2020 som Sverigedemokraternas ungdomsorganisation Ungsvenskarna anordnade organisationens årskonvent. Medlemmar från hela landet uppmanades till att lämna in motioner som man sedan fick rösta för eller emot. Majoriteten av motionerna gick inte igenom, men några motioner passerade nålsögat. Två av motionerna som gick igenom kom från Eddie Wallin från Ungsvenskarna Skaraborg. Nu i efterhand säger han sig vara rejält besviken på Ungsvenskarnas talespeson Tobias Andersson som också är rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Jag var verkligen glad över att mina motioner som stärker tryggheten för utsatta kvinnor i hemmet hade gått igenom. Jag var förväntansfull över att de skulle skickas vidare till Landsdagarna, som är Sverigedemokraternas högsta beslutande organ, för att därefter förhoppningsvis röstas igenom även där, skriver Eddie Wallin på sociala medier.

Vill kraftsamla mot hederskultur – motarbetas

Eddie Wallin – Faksimil Instagram

På årskonventet hade Eddie Wallin lagt två motioner. Den ena handlade om att stärka skyddet för kvinnor som lever i våldsamma relationer genom att bygga ut Sveriges kvinnohus. Den andra motionen handlade om att Sverige bör införa obligatorisk utbildning om hedersrelaterat våld.

Ledningen för Ungsvenskarna argumenterade för att bägge motionerna skulle avslås men det tyckte inte medlemmarna som gick emot ledningen och biföll motionerna. En historisk dag inom ungdomsförbundet. Eftersom alla andra ungdomsförbund brukar ta frågor till moderpartiernas partikongresser förväntade Eddie Wallin och majoriteten av medlemmarna sig att Ungsvenskarna skulle ta upp motionerna med Sverigedemokraternas partistyrelse inför Sverigedemokraternas Landsdagar. Men så blev det inte.

Toppstyrning och lögner

Enligt Tobias Andersson har varken han eller Ungsvenskarnas nationella arbetsgrupp gjort något fel. På sociala medier försvarar han beslutet med att ledningen för SD:s ungdomsförbund inte behövde lägga fram motionerna.

– Den ordningen har aldrig funnits och det har heller aldrig utgjort ett problem, skriver Tobias Andersson på Instagram.

Tobias Andersson påstår även att han har tagit upp frågorna med Sverigedemokraternas tidigare talesperson i jämställdhetsfrågor, Ebba Hermansson. Men enligt flera av varandra oberoende källor stämmer det inte. Någon sådan kontakt togs aldrig om de aktuella motionerna.

Enligt Eddie Wallin ägnade han flera veckor åt att ta reda på var motionerna tog vägen. Nu i efterhand säger han sig vara besviken.

– Efter flera veckors sökande så visar det sig att mina motioner inte har blivit inskickade och det är heller ingen från arbetsgruppen i Ungsvenskarna som har meddelat mig. Detta är något som har tyngt mig och fått mig att känna mig besviken när de valde att gå emot vad majoriteten av våra medlemmar hade röstat, skriver Eddie Wallin på Instagram.

Hoppar av och lämnar partiet

Ebba Hermansson – Faksimil Facebook

Den 26 november meddelade Ebba Hermansson att hon tänker lämna riksdagen vid årsskiftet och hon Sverigedemokraterna går skilda vägar. En av orsakerna till Ebba Hermanssons avhopp var Sverigedemokraternas hantering av EU-parlamentarikern Peter Lundgren som nyligen dömdes för sexuellt ofredande av en partikamrat. Trots att Lundgren har dömts för brottet har Sverigedemokraterna låtit bli att agera mot Lundgren, vilket har rört upp känslor i partiet. Aktuellt Fokus har varit i kontakt med Ebba Hermansson inför den här artikeln men hon har valt att avböja medverkan.

Stöd fler granskningar – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! Märk gåvan ”AF” ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Redaktionen
redaktionen@atuelltfokus.se