Kontakta oss

INRIKES

Stort nederlag för SD-styret efter lokala folkomröstningen

Publicerat

den

SKÅNE   Den lokala folkomröstningen slutade med stor majoritet för Nej-sidan. Ett klart nederlag för det SD-ledda högerstyret i Svalövs kommun.

Folkomröstningen skulle egentligen hållits redan för ett år sedan men ställdes in på grund av pandemin. Det SD-ledda högerstyret har redan visat vad man tycker om den lokala demokratin. Inför folkomröstningen vägrade högerstyret debattera frågan med Nej-sidan. Allvarligaste av allt är att SD, M och KD redan har drivit igenom förändringarna i fullmäktige. Partierna struntade alltså i att lyssna på folket redan folkomröstningen ägt rum. Ett faktum som sannolikt bidrog till att många struntade i att gå och rösta. Här kan du läsa mer om det.

Den förändrade bolagsstyrningen har inneburit betydligt mindre öppenhet och insyn i kommunens verksamheter. Anställda inom kommunen har även vittnat om än värre marknadsstyrning och vinsthets. En demokratifråga enligt Nej-sidan.

Inför söndagens folkomröstning uppmanade Sverigedemokraterna sina väljare till att rösta blankt. Antalet blanka röster landade på 21 procent. Vilket kan jämföras med Nej-sidan som fick 73 procent av rösterna. Enligt Svalövs kommun landade valdeltagandet på endast tretton procent.

Oppositionspolitikern David Lenander, gruppledare och ordförande för Vänsterpartiet i Svalöv, förklarar det låga valdeltagandet med de styrande politikernas låga engagemang i frågan. Som exempel pekar han på att politikerna inte ens ville debattera frågan.

– Det låga valresultatet speglar de styrande politikernas låga engagemang i att delta i debatter kring frågan om att bilda en koncern i Svalövs kommun. Det är också en indikation på den hopplöshet många väljare känner av att man fattade beslut att genomföra koncernbildningen i perioden mellan ett enigt kommunfullmäktige beslutade om folkomröstning och själva folkomröstningen. Jag ser det som en tydlig kvittens på det uppenbara demokratiunderskott vi har i Svalövs kommun, säger David Lenander till Aktuellt Fokus.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se