Kontakta oss

ARBETSLIV

S-topp jämför arbetsmiljökrav på Amazon med kommunistiska diktaturer

Publicerat

den

Foto: Erik Unnerdal

INRIKES   Debatten om arbetsvillkoren på det antifackliga skandalbolaget Amazon är inte befogad enligt S-politikern Jimmy Jansson. Enligt Jansson är det dessutom kommunistiskt att ställa krav på att Amazon ska följa svenska arbetsmiljölagar.

Förra veckan bekräftades det att skandalbolaget Amazon ska etablera ett varulager i Eskilstuna. Något som har lett till politiska diskussioner om arbetsmiljö bland politikerna i kommunen. Amazon har gjort sig ökända som ett av världens värsta företag. Företagets anställda vittnar om slavliknande förhållanden, omänskligt arbetsmiljö och företaget är djupt antifackligt. Förra året gjorde GMB-facket i Storbritannien en skrämmande sammanställning om arbetsmiljön i de brittiska lagerhusen. Under loppet av tre år hade över 600 ambulanser kallats till Amazons verksamheter i Storbritannien.

Jämför arbetsmiljökrav med kommunistiska diktaturer

Eftersom det är kommunen som har upplåtit kommunal mark till Amazon vill Vänsterpartiet att den styrande majoriteten ska ta ansvar och se till att företaget följer svensk arbetsmiljölagstiftning. Något som har fått Socialdemokraterna att reagera starkt mot Vänsterpartiet. I en kommentar till Eskilstunakuren jämför kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) vänsterns krav på god arbetsmiljö med kommunismen. Enligt Jansson är debatten om Amazons arbetsvillkor inte befogad.

– Sverige är ingen kommunistisk diktatur som Vänsterpartiet verkar tro. Kommunen kan inte lägga sig i hur utformningen av arbetsvillkoren ska se ut. Här är det arbetsmarknadens parter som ska bestämma det, Min utgångspunkt är känd sedan tidigare och den är att alla företag vinner på att ha goda arbetsvillkor. Då vinner man kunder, säger Jimmy Jansson till Eskilstunakuriren.

Vad Jimmy Jansson inte nämnde var att Amazon är ett företag som motarbetar facklig organisering.

Sågas av Vänsterpartiet

Vänsterpsrtiets gruppledare i Eskilstuna Maria Chergui anser att kommunen måste ställa krav så att arbetsvillkoren blir så goda som möjligt. Att bara överlåta frågan till fackförbunden ser hon inte som en god idé.

– Eftersom vi har bland den högsta arbetslösheten i landet välkomnar vi alla nya jobb. Samtidigt måste vi ställa krav så att arbetsförhållandena blir så bra som möjligt. Det är inte bara att överlåta frågan till fackförbunden. Kommunen har upplåtit mark åt den här verksamheten och då måste den styrande majoriteten ta sitt ansvar för personerna som ska jobba där. I Sverige har vi svensk lagstiftning och då måste Amazon förstå att det är den som ska följas, säger Maria Chergui till Eskilstunakuren.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se