Kontakta oss

LIVSSTIL

Misshandlad fascist blev internetfenomen

Publicerat

den

LIVSSTIL| Ledaren för den fascistiska nätgruppen ”Alt-Right” blev slagen av en antirasist. Nu sprids filmklippet till tonerna av allt från Bruce Springsteen till Gangnam Style.

I samband med USA:s president Donald Trumps installation i Vita Huset genomfördes massiva antirasistiska demonstrationer runt om i landet. På plats i Washington D.C. fanns Richard Spencer, ledare för den löst sammansatta fascistgrupperingen som går under beteckningen ”Alt-Right” och som har sin främsta hemvist på internet. Samtidigt som Spencer talar med en tv-reporter närmar sig en svartklädd antirasist och slår till Spencer. Allt fångades på film och under de senaste dygnen har filmklippet spridits av miljoner människor på nätet.

Anledningen till den stora spridningen är att filmklippet presenteras tonsatt med en rad olika musikstycken. Bland de mer populära låtvalen återfinns klassiker som Bruce Springsteens ”Born in the USA” och Thin Lizzys ”The boys are back in town”. Även modernare slagdängor, som Miley Cyrus hitlåt ”Wrecking ball” och ”Gangnam Style” har vunnit en stor publik hos antirasister på nätet.
För fascistiska ”Alt-Right” är internetfenomenet ett stort moraliskt nederlag, eftersom de har byggt en stor del av sin verksamhet just på internet. Fascistledaren Richard Spencer är själv inte glad åt uppmärksamheten, utan har låtit meddela att han ”hatar att se” klippen. Spencer sa även att filmklippet riskerade att bli det största internetfenomenet någonsin, eller som han uttryckte det: ”the meme to end all memes”.

Den nyfikne läsaren hänvisas till twitterkontot ”SpencerPunchRT” som har samlat alla remixer av den populära videon: https://twitter.com/SpencerPunchRT

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se