Kontakta oss

ARBETSLIV

Protestaktion mot Sveriges Hamnars huvudkontor: ”Sluta tysta facken!”

Publicerat

den

KLASSKAMP| Just nu har flera personer samlats för att protestera utanför Sveriges Hamnars huvudkontor. Till Aktuellt Fokus säger deltagarna att de är där för att stötta hamnarbetarna i Göteborg och att det är en självklarhet att protestera när den rika eliten försöker tysta facken.

Aktionen som pågår på Storgatan i Stockholm är till stöd för Hamnarbetarförbundets avdelning 4 som har gått in i ett skarpt läge i konflikten mot företaget APM Terminals (APMT).

Konflikten mellan hamnarbetarna och APMT grundar sig i att hamnarbetarna under lång tid haft problem med att företaget motarbetar fackförbundets fri- och rättigheter, struntar i ingångna avtal och därtill har ställt till problem för arbetarna med att få semestrar, föräldraledigheter och kompledigheter godkända. Nu har företaget även gått så långt att de varslat flera fackligt anslutna arbetare om uppsägning.

APMT ägs av miljardären Ane Maersk McKinney Uggla som 2016 deklarerade en inkomst på otroliga 946 miljoner kronor, betydligt mer än vad samtliga hamnarbetare i Sverige tjänade tillsammans under året.

”Att ett företag som ägs av en person som tjänar mer än 108 000 kr i timmen, dygnet runt, året runt, inte kan erbjuda sina arbetare drägliga villkor och sysslar med antifackliga metoder är helt oacceptabelt.”, säger Micke Nordin, en av de som deltar i dagens manifestation.

Bakom aktionen står enskilda fackmedlemmar, aktivister och sociala rörelser som enligt egen uppgift agerar solidariskt tillsammans, ”för arbetares rättigheter och mot storkapitalets antifackliga metoder.”

En komplett lista över hamnarbetarnas krav finns här

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se